Ryanair Boeing 737-800. (Foto: Ryanair/PR)

Ryanair indklager Polen for EU

Polen ønsker ikke at udvikle Warszawa-lufthavnen Modlin, og det får nu det irske lavprisflyselskab Ryanair til at indgive en klage til EU.

Ryanair vil gerne øge antallet af flypassagerer i Modlin-lufthavnen 40 kilometer fra Warszawa, men Polen blokerer for en udvikling af den mindre hovedstadslufthavn.

EU’s konkurrencemyndigheder har derfor modtaget en klage fra Ryanair, der i dag er det eneste flyselskab, der benytter sig af lufthavnens faciliteter. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ryanair har et årligt antal flyrejsende til og fra Modlin-lufthavnen på tre millioner, men det irske lavprisflyselskab ønsker at fordoble antallet til seks millioner passagerer. Som situationen er nu, er det ikke muligt, mener Ryanair, der derfor har klaget over Polen.

”For at håndtere et sådant trafikniveau skal infrastrukturen omkring Warszawa Modlin-lufthavnen udvides, og i to år er den ulovligt blokeret af Warszawa Chopin-lufthavnen,” har Ryanair skrevet i klagen ifølge Reuters.

Ny hovedstadslufthavn
Andre flyselskaber, der opererer til Warszawa, benytter sig af den lidt større Chopin-lufthavn tættere på centrum. Også det polske flyselskab LOT anvender kun Chopin-lufthavnen.

Den statsejede lufthavnsvirksomhed PPL ejer Warszawa Chopin-lufthavnen, og det polske selskab ejer desuden 30 procent af Modlin-lufthavnen. Den polske regering har imidlertid lagt sig fast på, at al flytratik til hovedstaden skal foregå til en ny lufthavn cirka 15 kilometer vest for Warszawa. Den er endnu ikke blevet bygget.

Det førende svenske finansmagasin, di.se, vurderer derfor, at Polen ikke vil investere i andre lufthavne omkring hovedstaden, indtil den nye lufthavn står færdig på et endnu uvist tidspunkt.

Smuttede fra Chopin-lufthavnen
Ryanair har tidligere opereret fra Chopin-lufthavnen, men i september 2017 indgav flyselskabet en klage til Europa-Kommissionen på grund af utilfredshed med servicen i lufthavnen. I samme ombæring droppede Ryanair sine indenrigsruter fra netop Chopin-lufthavnen til lufthavnene i Wroclaw og Gdansk.

Ryanair-direktør Juliusz Komorek fortalte dengang, at PPL, der driver Chopin-lufthavnen, gjorde det vanskeligt for flyselskabet at drive virksomhed. Ryanair-flyene blev i sommeren 2017 flyttet så langt væk fra lufthavnsterminalen, at det angiveligt krævede 20 minutter i bus for at nå ud til flyene.

SAS og Wizz Air opererer begge på ruter fra Danmark til den polske hovedstad. Begge flyselskaber flyver således fra København og Billund til Warszawa Chopin-lufthavnen. Fra de to største danske lufthavne er der desuden direkte afgange til de polske byer Gdansk og Poznan.

 

Relaterede artikler:

Ryanair åbner Polen-rute fra Billund

God start til jyske Polen-ruter

Luftbro mellem Vestdanmark og Polen

Ryanair åbner den 20. rute til København

Ryanair presser konkurrenterne væk fra CPH-ruter