Ryanair Boeing 737-800 (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair indtager Oslo Gardermoen

Ryanair lukker sin base i Oslo Rygge-lufthavnen. 16 ruter lukkes helt, mens otte ruter flyttes til Oslo Torp og to flyttes til Oslo Gardermoen.

Det har ligget i kortene længe. Men onsdag blev det officielt. Ryanair lukker til efteråret sin base i Oslo Rygge-lufthavnen, hvor selskabet i dag har fire fly stationeret.

Annonceringen kom på den dag, hvor den udskældte nye norske passagerafgift trådte i kraft. Ryanair har gennem flere måneder advaret om, at en basenedlukning ville blive konsekvensen, hvis afgiften blev indført. Det blev den så, og nu tager Ryanair konsekvensen.

“Den ulogiske beslutning af den norske regering om at indføre en miljøskadelig skat straffer uretfærdigt passagerer, der rejser med effektive, grønne, flyselskaber som Ryanair til fordel for passagerer, der betaler høje billetpriser og rejser med selskaber med halvtomme, benzinslugende fly. Det ødelægger også den konkurrencedygtige privatejede Oslo Rygge Lufthavn til fordel for det statsejede Avinor-monopol. Som et resultat af afgiften har Ryanair intet andet valg end at lukke sin Oslo Rygge base,” siger Ryanair’s kommercielle direktør, David O’Brien.

50 procents reduktion
Trafikreduktionen vil reducere antallet af Ryanair-passagerer til og fra Norge med 900.000, svarende til 50 procent.

16 ud af selskabets 26 Rygge-ruter lukkes i slutningen af oktober. Det er ruter til Beziers, Bruxelles, Chania, Dublin, Edinburgh, Malaga, Palma, Poznan, Pula, Riga, Rzescow, Thessaloniki, Sczecin, Tallinn, Wroclaw og Zadar.

De øvrige 10 ruter flyttes til de to andre Oslo-lufthavne. Otte ruter går til den anden sekundære Oslo-lufthavn Torp. Det er ruterne til Alicante, Gdansk, Gran Canaria, Krakow, Manchester, Milano Bergamo, Tenerife og Warszawa Modlin. Ryanair flyver i dag fra Oslo Torp til Malaga, Liverpool og London Stansted.

Debut i Gardermoen
De to sidste Rygge-ruter til London Stansted og Vilnius flyttes med virkning fra 30. oktober til Oslo’s største lufthavn, Gardermoen, hvor Ryanair får sin debut. Antallet af flyvninger til London Stansted øges til tre om dagen, mens der fortsat vil være en daglig Vilnius-flyvning.

Ifølge Ryanair vil baselukningen i Oslo Rygge koste 1.000 arbejdspladser. Bestyrelsen for Oslo Rygge-lufthavnen annoncerede allerede i sidste uge, at lufthavnen lukker til efteråret, da man forventede at Ryanair ville trække sig ud. Selskabet står for totredjedele af trafikken i lufthavnen.

 

Relaterede artikler:

Oslo-lufthavn lukker

Ryanair har opsagt base i Norge

Ryanair udskyder Gardermoen-indtog