(Foto: Morten Lund Madsen)

Ryanair lukker base i Billund

Efter LO’s varsel om blokade af Ryanairs fly i Københavns Lufthavn fra den 18. juli vil Ryanair nu gøre alvor af truslen om at lukke sin base i Billund. Det bekræfter selskabet overfor CHECK-IN.dk.

I dag overnatter tre Boeing 737-800 fly fra Ryanair hver nat i Billund Lufthavn, ligesom 19 piloter og 45 kabineansatte fra det irske lavprisselskab starter og slutter deres arbejdsdag i lufthavnen. Men det kan være slut allerede om to uger.

For Ryanair gør nu alvor af truslen om at lukke sin base i Billund Lufthavn, som Ryanairs topchef, Michael O’Leary, fremsatte i fredags. Det oplyser Ryanairs kommunikationsafdeling til CHECK-IN.dk.

”Ryanair har tidligere bekræftet ved Michael O’Learys pressemøde den 3. juli, at selskabets Billund-base vil lukke, hvis den bliver brugt af de danske fagforeninger – som indrømmer de ikke har nogle medlemmer i Ryanair – som anledning til at lave sympatiaktioner i København – efter at Ryanairs base i København er lukket den 14. juli,” skriver Ryanairs kommunikationsafdeling i en email til CHECK-IN.dk.

Blot et udenlandsk selskab
Klokken 16.30 onsdag eftermiddag udsendte LO et varsel om blokade mod Ryanairs fly i Københavns Lufthavn fra den 18. juli. Fra den 15. juli har Ryanair godt nok ikke længere base i CPH. Men LO vil bruge en hovedkonflikt mod Ryanairs base i Billund Lufthavn til at binde en sympatikonflikt i Københavns Lufthavn op på. Det betyder, at en lang række faggrupper vil blokere for de Ryanair-fly, som kommer flyvende ind til København fra andre baser.

Ved også at lukke basen i Billund Lufthavn, så har Ryanair ikke længere nogen tilstedeværelse i Danmark, som LO og fagbevægelsen kan køre en hovedkonflikt imod. Så er selskabet blot et udenlandsk flyselskab, der flyver til og fra Danmark, ligesom KLM, Lufthansa, Qatar Airways og mange andre.

Dermed kan fagbevægelsen ikke lave blokade mod Ryanairs fly i Københavns Lufthavn fra den 18. juli, sådan som de onsdag varslede at de ville. De varslede blokader mod Ryanairs fly i Billund og Aarhus Lufthavne fra den 23. juli kan heller ikke gennemføres. Ganske enkelt fordi der ikke er noget selskab at føre hovedkonflikt imod, når Ryanair har lukket sine baser i både Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn.

14 CPH-ruter
Ryanair har tidligere annonceret, at man fortsat agter at flyve til og fra København. I dag flyver selskabet til fire destinationer fra København og forventer inden årets udgang at være oppe på 14 CPH-ruter. De seneste to til Edinburgh og Bologna fra november blev annonceret i fredags.

Hvor mange af Ryanairs 14 ruter til og fra Billund Lufthavn, som vil blive opretholdt, vil selskabet sandsynligvis fortælle i de kommende dage. Mange af ruterne går til lufthavne, hvor Ryanair allerede har baser. Ruterne vil derfor blot kunne blive betjent med fly fra de andre baser.

Ni danske piloter og en svensk pilot samt 20-30 kabineansatte arbejder i dag på Ryanairs base i Københavns Lufthavn, som lukker på tirsdag. I Billund har Ryanair 19 piloter og 45 kabineansatte. Personalet på begge baser vil nu blive flyttet til andre baser udeomkring i Europa. I alt omkring 100 danske luftfartsarbejdspladser, som nu forsvinder ud af landet.

Et Boeing 737-800 fly fra Ryanair foran Billund Lufthavns terminalbygning. Foto: Morten Lund Madsen.