Ryanair-fly i Bruxelles Zaventem-lufthavnen. (Foto: Alexandros Michailidis | shutterstock.com

Ryanair lukker base i stor europæisk lufthavn

Den belgiske regering har indført en ny flyskat, der især rammer på korte ruter. Ryanair har flere gange rejst kritik af denne nye afgift, og nu lukker selskabet basen i Bruxelles-Zaventem i den kommende vinter.

I det kommende vintertrafikprogram 2022/23 vil der ikke være Ryanair-flyvninger fra Brussels Airport-Zaventem, hvor det irske lavprisflyselskab hidtil har haft to basefly.

Det skriver The Brussels Times.

Allerede i sidste uge var Ryanairs koncernchef Michael O’Leary ude med kritik af afgiftsniveauet i den belgiske hovedstadslufthavn samt betingelserne generelt for at drive lufthavn i Belgien på baggrund af en ny flyskat fra regeringen, der især rammer de kortere flyvninger.

“Zaventem lufthavn er en af ​​de baser, som vi ser meget nøje på. Jeg kan ikke garantere, at vi ikke lukker denne vinter. Vi overvejer også at trække fly tilbage fra Charleroi. Vores fly vil blive indsat, hvor der er vækst, og hvor vi kan facilitere vores lavprismodel. Hvis vi får en bedre aftale med en anden lufthavn, flytter vi,” sagde O’Leary.

Lukker base med to fly
Nu er beslutningen tilsyneladende truffet, og den vil berøre 16 ruter fra Zaventem-lufthavnen.

Disse ruter går i dag til Alicante, Amman, Barcelona, Berlin, Dublin, Girona-Costa Brava, Lissabon, Madrid, Málaga, Marrakech, Milan-Malpensa, Palma de Mallorca, Pisa, Porto, Rom-Fiumicino og Valencia.

Angiveligt bliver der ingen ændringer på basen i Brussels South Charleroi Airport, og der vides heller ikke, om Ryanair kommer tilbage til Zaventem i sommeren 2023.

Ryanair har dog understreget, at man ikke trækker sig helt fra den belgiske storlufthavn, idet man stadig vil flyve på en række ruter fra andre baser til Zaventem-lufthavnen. 

75 mister deres job
Beslutningen betyder, at 17 lokalt ansatte piloter og omkring 60 kabineansatte, der ellers skulle have bemandet de to basefly, nu kommer til at stå uden arbejde.

“Ryanair ønsker at sende et politisk signal i dag, men det er på bekostning af dem, der arbejder der,” siger Hans Elsen fra den kristlige fagforening ACV Puls.

Han kalder det samtidig en afpresningsmodel, da Ryanair fem gange tidligere har truet med at lukke Zaventem-basen.

Ryanair forlod i foråret 2022 basen i Frankfurt Airport som protest mod lufthavnens høje afgifter.

 

Relaterede artikler:

Strejke ramte Ryanair-flyvninger fra Belgien

Ryanair i straffeaktion mod europæisk storlufthavn

Ryanair lukker sidste større skandinaviske base