Ryanair i Frankfurt Lufthavn (Foto: Lufthansa)

Ryanair i straffeaktion mod europæisk storlufthavn

Fra den 31. marts 2022 lukker Ryanair sin base i Frankfurt Airport og flyttet de fem fly til andre lufthavne. Der sker som en reaktion på, at lufthavnen har forhøjet taksterne.

Ryanair er kendt for at agere prompte, når selskabet oplever takstforhøjelser i lufthavnene. Mange mindre europæiske lufthavne har gennem tiden været udsat for deciderede straffeaktioner fra Ryanair, og nu er turen også kommet til Frankfurt Airport, der er den tredjestørste lufthavn på det europæiske kontinent efter Paris Charles de Gaulle og Amsterdam Schiphol.

Ryanair meddeler fredag i en pressemeddelelse, at basen i Frankfurt Airport lukkes fra den 31. marts 2022. Dermed bliver flyene omdisponeret til andre baser, hvor det irske lavprisflyselskab vil have større muligheder for at skabe de nødvendige indtægter.

“Vi er skuffede over at annoncere lukningen af ​​vores Frankfurt am Main-base i slutningen af ​​marts 2022, men vi har intet alternativ som svar på en beslutning fra lufthavnen om at hæve sine lufthavnstakster på trods af sammenbruddet i trafikken forårsaget af COVID-19 pandemien,” siger Jason McGuinness, der er kommerciel direktør i Ryanair.

Flyttede trafik fra Hahn
Ryanair åbnede basen i Frankfurt Airport i marts 2017, og normalt lokker lufthavnene med ruteopstartsrabatter, der løbende aftrappes over fem år, og til marts 2022 er det netop fem år siden, at basen i den tyske storlufthavn blev åbnet. 

De nye betingelser fra lufthavnen har tilsyneladende ikke været gode nok til, at Ryanair ønskede at fortsætte basen.

Før entréen i Frankfurt Airport benyttede Ryanair den alternative lavprislufthavn Frankfurt Hahn Airport, der ligger omkring 120 kilometer fra Frankfurt i den tyske delstat Rheinland-Pfalz. Her har det irske lavprisflyselskab løbende reduceret aktiviteterne fra oprindeligt fem basefly.

Netop Frankfurt Hahn Airport løb ind i en konkurs i efteråret 2021, og eventuelle nye investorer vil givetvis være sultne efter at få Ryanair til at vende tilbage.

Vil tilbyde sig til andre lufthavne
Indtil videre har Ryanair opsagt sit personale ved den tyske base, og  selskabet vil i stedet tilbyde ansættelser på andre baser i Europa. Ifølge Ryanair er der nemlig mange lufthavne i Europa, der forsøger at tiltrække Ryanair, da konkurrerende flyselskaber reducerer både flåde og kapacitet.

“Effektiv drift og konkurrencedygtige lufthavnstakster danner grundlaget for, at Ryanair kan levere langsigtet trafikvækst og flere forbindelser til lufthavne og regioner. Dette er umuligt i Frankfurt efter den tyske regerings beslutning om at hæve sine passagerskatter og lufthavnens beslutning om at hæve sine allerede høje og ikke-konkurrencedygtige takster,” lyder det fra Jason McGuinness i den velkendte Ryanair-retorik.

 

Relaterede artikler:

Ryanair flytter ruter fra Hahn til Frankfurt Lufthavn

Ryanair med gigantoprustning i Frankfurt

Lufthansa og Ryanair tørner sammen i Frankfurt