Kabinepersonale i aktion i Belgien. (Foto: La CSC)

Strejke ramte Ryanair-flyvninger fra Belgien

Ryanair blev i weekenden ramt af en strejke blandt kabineansatte ved baserne i Bruxelles og Charleroi. Den eneste danske rute til Billund undgik dog at blive berørt.

Ryanair blev i weekenden ramt af en strejke, hvilket ikke er sket siden 2018. Det var kabineansatte i den kristne fagforening CNE/ACV Plus i Belgien, der gennemført strejken, der varede fra den 22. til den 24. april.

Strejken betød, at Ryanair måtte annullere de flyvninger fra Brussels Airport og Brussels South Charleroi Airport, der var bemandet af lokalt ansat kabinepersonale, hvilket svarer til omkring halvdelen af flyvningerne til og fra de to belgiske lufthavne.

Ryanair flyver kun til én dansk destination fra Belgien, og det er to ugentlige afgange fra Brussels South Charleroi Airport. Fredagens rundtur mellem Billund og Charleroi blev dog gennemført, da ruten opereres af en Boeing 737-800 fra Malta Air, der har base i Billund.

Mange uoverensstemmelser mellem parterne
Varslingen af strejken ligger helt tilbage til den 1. april, og da forhandlingerne mellem parterne brød sammen kort tid før weekenden, var der ingen anden udvej for de omkring 400 kabineansatte end at indlede den varslede strejke.

Det er uenigheder om størrelsen af løn og bonus i en ny overenskomst, der har fået de kabineansatte, der repræsenterer hovedparten af de 650 Ryanair-ansatte i Belgien, til at gå i strejke.

Herudover er det tilsyneladende også daglige uoverensstemmelser mellem personalet og ledelsen, der har fået kabinefolkene på barrikaderne.

“I tre år har Ryanair erkendt, at selskabet er underlagt belgisk lovgivning, men man nægter at investere i en personalepolitik. Lønsedler er fejlagtige, lønninger udbetales ikke korrekt, sociale dokumenter er ikke i orden” og så videre. Dette har skabt en permanent kilde af problemer for personalet i Belgien,” siger Didier Lebbe, sekretær for CNE.

Sekretæren fortæller endvidere, at Ryanair, ifølge hans opfattelse, ikke har respekt for personalet og dets velfærd, og at personalet næsten dagligt rapporterer om overtrædelser fra Ryanair side, da flyselskabet tilsyneladende ikke respekterer reglerne.

Kalder strejken meningsløs
Ikke uventet afviser Ryanair CNEs argumenter og kalder strejken unødvendig. Ifølge Ryanair fik CNE et nyt og forbedret forhandlingsudspil den 15. april, men fagforeningen forlod derefter forhandlingerne.

Ifølge Darrell Hughes, der er People Director i Ryanair, har de ansatte bevidst ønsket en konfrontation med selskabet.

“Efter at have arbejdet tæt sammen med vores folk gennem en vanskelig COVID-genopretningsfase, burde CNE nu arbejde sammen med Ryanair om at levere forhandlede løsninger i stedet for at deltage i denne præmature og meningsløse strejke,” siger han, ifølge The Irish Times.

 

Relaterede artikler:

Udsigt til første Ryanair-strejke siden 2018

Ryanair: “Den sunde fornuft bør sejre”

Sammenbrud i forhandlinger mellem FPU og Ryanair