Ryanair hilses velkommen i Malmø-Sturup lufthavnen. (Arkivfoto: Swedavia)

Ryanair lukker ned i Malmø

Om en uge flyver Ryanair foreløbigt sidste gang fra Malmø Sturup-lufthavnen til London-Stansted og Málaga. Selskabet holder pressemøde i Københavns Lufthavn i dag, og branchekilder vurderer at Ryanair kan annoncere en rute til London.

Sturup-lufthavnen ved Malmø har i flere omgange været Ryanairs indgang til Øresundsregionen. Men nu er det irske lavprisflyselskab endnu engang på vej væk fra Sturup, idet de to tilbageværende ruter til London-Stansted og Málaga lukkes ned den 5. november.

Det bekræfter den sydsvenske lufthavn på sin hjemmeside.

Med lukningen i Malmø er det i Øresundsregionen kun muligt at flyve til London-Stansted fra Københavns Lufthavn. Og de muligheder bliver endda begrænset, idet britiske easyJet den 4. november flytter hovedparten af afgangene på København-Stansted ruten til Luton-lufthavnen og skærer ned til to ugentlige afgange til Stansted.

Det kunne tyde på, at Ryanair angiveligt vil flytte ruten til København, når den sidste tur er fløjet til Malmø den 5. november, hvilket også er vurderingen fra flere branchekilder.

Ryanair fløj oprindeligt til Sturup fra 2005 og frem til efteråret 2007, hvor selskabet pludselig trak sig fra lufthavnen. I 2011 vendte Ryanair tilbage yil Malmø igen med ruter til Alicante og Málaga. Sidenhen fulgte ruter til London-Stansted og fire andre destinationer.

Tilbage i 2011 opfattede Københavns Lufthavn det som et indirekte pres fra Ryanair, at man oprustede så kraftigt i lufthavnen ved Malmø.

“Vi har til stadighed en dialog med Ryanair, men vi kan ikke bryde lovgivningen i forhold til rabatgivningen…Jeg vurderer også, at Ryanair gør dette med slet skjult hentydning til, at de gerne vil flyve til København, men at det er for dyrt. De vil uden tvivl lægge pres på os med dette initiativ,“ sagde Københavns Lufthavns ruteudviklingschef Ole Wieth Christensen dengang til CHECK-IN.dk.

En travl uge for Ryanair
Ryanair har da også flere gange åbent markeret, at selskabet gerne vil ind i Københavns Lufthavn. Tidligere var strategien at flyve til og fra mindre regionale lufthavne og dermed undgå de høje takster i storlufthavnene. Men den strategi har selskabet gjort op med og ønsker fremover at vækste fra de store europæiske lufthavne.

Derfor har Københavns Lufthavn også længe været på radaren hos Ryanair. Det er overvejende sandsynligt, at Ryanair i dag vil annoncere overflytningen af London-ruten fra Malmø til København. Det vil dog først kunne bekræftes endeligt på dagens pressemøde, hvor Ryanairs kommercielle direktør David O´Brien, kl. 09.00 tager imod den danske presse på Hilton Copenhagen Airport Hotel.

Ryanairs topchef Michael O´Leary vil dog ikke være til stede ved pressemødet i København.

“Det er en travl uge for Ryanair med en lang række ruteåbninger og annoncering af nye ruter. Michael O´Leary kan ikke være alle steder på en gang, hvorfor David O´Brien vil repræsentere Ryanair ved pressemødet i København,“ sagde Ryanairs nordiske chef Elina Hakkarainen tirsdag aften til CHECK-IN.dk.

I går fik de europæiske lufthavnes slot-koordinatorer adgang til at se flyselskabernes ansøgninger om start- og landingstilladelser fra sommertrafikprogrammet. På mandag den 3. november åbnes slotkalenderen for alle flyselskaberne, så det er muligt at se, hvad konkurrenterne har søgt. Måske derfor er der ekstraordinær travlhed hos Ryanair i denne uge.

Foto: Da Ryanair i 2011 vendte tilbage til Malmø-Sturup Lufthavn fik lavprisflyselskabet en flot modtagelse.