Ryanair Boeing 737-800 (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Ryanair skærer ned i Sverige

Ryanair er utilfreds med priserne i Gøteborg Landvetter-lufthavn, der forsvarer sig med at have sat gebyrerne ned.

I 2014 måtte Ryanair hu-hej rykke sine flyvninger til og fra Sveriges næststørste by, Gøteborg, fra byens såkaldte city-lufthavn til den store Landvetter-lufthavn et godt stykke udenfor byen. Det skete fordi banen i city-lufthavnen ganske enkelt var i for dårlig stand til at kunne bære større passagerfly.

I starten fandt Ryanair sig godt til rette i Gøteborg Landvetter og etablerede en base i lufthavnen. Men nu har piben imidletid fået en lidt anden lyd. Ryanair er nemlig angiveligt blevet utilfreds med hvad det koster at flyve til og fra den svenske lufthavn.

De mener den statsejede svenske lufthavnsoperatør Swedavia opkræver alt for meget i afgifter i Landvetter. Det er i hvert fald den forklaring selskabet giver på, at ruten mellem Gøteborg og London Stansted til oktober barberes ned fra 18 til 9 ugentlige returflyvninger.

Ryanair justerer ikke på sine andre Gøteborg-ruter eller ruter fra andre svenske lufthavne.

Sænket gebyrer med 7 procent
I Gøteborg Landvetter-lufthavnen forstår man ikke Ryanairs kritik af lufthavnens priser.

”Göteborg Landvetter er naturligvis dyrere end de mindre lufthavne, som Ryanair tidligere har fløjet fra. Men vi er langt billigere end sammenlignelige lufthavne i Europa og i 2016 har vi sænket vores gebyrer med gennemsnitligt 7 procent,” siger direktør for Landvetter-lufthavnen, Charlotte Ljungren, til svensk radio.

Lukke ruten helt
SAS flyttede sidste år sin rute mellem Gøteborg og London fra Londons Heathrow-lufthavn til byens Stansted-lufthavn, da man kunne få 685 mio. svenske kroner for de landingstilladelser i Heathrow, som blev brugt til Gøteborg-ruten. Sidenhen besluttede SAS at lukke London-ruten helt. Dermed flyver British Airways, Ryanair og Norwegian i dag fra Gøteborg til hver sin London-lufthavn, idet selskaberne flyver til henholdsvis Heathrow, Stansted og Gatwick.

Landvetter-lufthavnen ved Gøteborg er Skandinaviens fjerdestørste lufthavn med næsten 6,2 mio. passagerer i 2015 og en vækst på mere end 18 procent. Gøteborg City Airport er nu lukket og skal omdannes til racerbane. Lufthavnen er ejet af Volvo, Swedavia og Gøteborg Kommune.

 

 

Relaterede artikler:

Ryanair åbner skandinavisk base

Skandinavisk lufthavn kan omdannes til motorbane

Svensk lufthavn lukkes helt

Svensk citylufthavn i problemer