Emirates ved første ankomst i Københavns Lufthavn den 1. august 2011 (Foto: CPH)

Så meget er Emirates-ruten værd

Interkontinentale flyruter har en stor værdi for Københavns Lufthavn og Danmark som helhed. Beregninger fra Copenhagen Economics viser, at den nye Emirates helårsrute mellem København og Dubai er adskillige hundrede millioner kroner værd.

Luftfart har stor betydning for et moderne samfund. Tilgængeligheden gennem interkontinentale flyruter er en vigtig faktor for at skabe økonomisk vækst. Det konkluderde Copenhagen Economics i maj 2009 i rapporten “Der er noget i luften“ om Københavns internationale tilgængelighed.

Der er også sidenhenlavet konkrete beregninger på, hvad interkontinentale flyruter er værd for samfundet.

Den 1. august i åråbnede det arabiske flyselskab Emirates en daglig helårsrute mellem København og Dubai. Hidtil havde SAS betjent ruten med fire ugentlige afgange i vinterhalvåret, hvor også Norwegian har været inde med en ugentligt frekvens.

Den øgede tilgængelighed som resultatet af helårsruten vurderes af Copenhagen Economics til at have en værdi på 40 millioner kroner. Det fremgår af DI Transports publikation om mobilitet og infrastruktur.

Herudover er billigere rejser og reduceret rejsetid værdisat til 173 millioner kroner, mens turismeindtægter er sattil 26,1 millioner kroner. Endelig kommer indtægter fra flypersonalets overnatninger, skatteindtægter og indtægter fra flyselskabets markedføring i Danmark. Samletset er værdienafden nye flyrute på flere hundrede millioner kroner for detdanske samfund.

“Derfor er det godt, at der er etableret et målrettet samarbejde om at fremme oprettelsen af nye ruter,“ siger Martin Hvidt Telle, der er partner og direktør i Copenhagen Economics A/S. Direkte flyforbindelser mellem de store byer og hovedstæder er nemlig medvirkende til at tiltrække investeringer.

Men det er ikke kun Københavns Lufthavn, der har en betydning for det danske samfund, selvom hovedstadslufthavnen har en naturlig nøglerolle i dansk økonomi. Lufthavnen i Billund er også afafgørende betydning for virksomheder i Jylland og på Fyn.

“Mindtst 30 procent af trafikken i Billund Lufthavn udgøres af forretningsfolk. Vi er Vestdanmarks bindeled til resten af verden, og vi arbejder hårdt på at skabe flere forbindelser til blandt andet Østeuropa,“ siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn til DI Transport-publikationen.

Udover København og Billund tilbyder lufthavnene i Aarhus og Aalborg også direkte udenrigsflyruter.