Kiruna Airport.

SAS åbner rute fra København til Kiruna

Fra den 20. december og foreløbigt frem til 28. april næste år vil SAS flyve to gange om ugen mellem København og Kiruna i Lapland. Det er lokale interesser i Norrbotten, der via en fond har sikret flyforbindelsen til København.

Indbyggerne i den allernordligste del af Sverige har fået sig en tidlig julegave. Den 20. december åbner SAS nemlig en direkte flyrute til København med to ugentlige afgange.

Hidtil har lufthavnen kun haft ruter til Stockholm og Umeå opereret af både SAS og NextJet.

Den nye rute til København flyves med Airbus A319-fly fra SAS-basen i Københavns Lufthavn. Der er afgang kl. 09.00 fra København på torsdage og søndage med ankomst i Kiruna Airport kl. 11.25. Flyet går retur til København kl. 12.05 med ankomst kl. 14.30.

Airbus A319-flyet har plads til 141 passagerer i en all-Economy version.

“Vi er meget tilfredse med den direkte linje, som giver et væld af muligheder for at øge turismen fra Øresundsregionen til Lapland. Samtidig ser vi også ruten til Købenavn, som vores videre adgang til markeder i hele verden,“ siger Erica Mattsson, administrerende direktør for turistorganisationen Kiruna Lapland.

Ud over ishotellet i Jukkasjärvi, skisport og samernes kultur er Nordlyset også en attraktion for turister langvejsfra.

CPH er et vigtigt hub
Ruten er kommet i stand i samarbejde med det lokale erhvervsliv og turistorganisationerne. Der er blevet etableret en fond, som skulle medvirke til at garantere for driften af ruten til København.

Valget af København som destination er af Kiruna Laplandtaget på baggrund af Københavns Lufthavns rolle som nordisk hub samt nærheden til hele Øresundsregionen. Netop samme begrundelse valgte SAS-ejede Blue1, da man for nylig besluttede at satse på Københavns Lufthavn som hub til den europæiske trafik.

Mens det lokale erhvervsliv ser ruten som en attraktiv mulighed for at komme ud i verden, ser SAS modsat store muligheder i at flyve rejsende ind til Kiruna.

“Formålet med denne nye rute er at trække flere turister til alle Kiruna og Laplands fantastiske turisttilbud, hvor ishotellet, samerkultur og skisportsanlæg er de store attraktioner. Vi satser på stor interesse for denne rute blandt fritidsrejsende fra Øresundsregionen, Tyskland og England som for eksempel gerne vil en forlænget weekend til Lapland,“ siger Per Møller Jensen, der er vice president for brand, marketing og EuroBonus i SAS.

Kiruna Airport er Sveriges nordligste lufthavn med en beliggenhed langt nord for polarcirklen. I 2011 rejste 164.000 passagerer igennem lufthavnen. Den nye rute til København repræsenterer en årlig udbudt kapacitet på ca. 28.000 sæder, hvilket er op imod 17 procent af den nuværende passagertrafik.