SAS afslutter Widerøe-salg

SAS har nu officielt gennemført salget af Widerøe. Et salg, der er en vigtig brik i selskabets storstillede spareplan.

Den 3. maj i år fortalte SAS offentligheden, at det var lykkedes at finde en køber til 80 procent af aktierne i det norske regionalflyselskab Widerøe. Samtidig oplyste selskabet, at salget forventedes afsluttet i september 2013. Og i går, på månedens sidste dag, kunne SAS da også fortælle, at alt nu var på plads og at salget derfor formelt var gennemført.

Køberne er en norsk investorgruppe bestående af transportselskabet Torghatten ASA, rederiet Fjord1 AS og Nordland Fylkeskommune.

SAS’ samlede provenu udgør omkring 2 mia. svenske kroner, svarende til 1,72 mia. danske kroner. Provenuet vil blive brugt til at reducere SAS’ gæld med et tilsvarende beløb. Desuden vil cirka halvdelen af beløbet styrke SAS’ likviditet.

Endelig vil transaktionen reducere den negative effekt på SAS ‘egenkapital, som ændrede pensionsregler forventes at have, med cirka 1 mia. svenske kroner.

Frasalg for tre mia.
Salget er led i SAS’ såkaldte 4excellence Next Generation-spareplan, som blev iværksat i november sidste år. Den indebærer frasalg for cirka tre mia. svenske kroner og rationaliseringer og besparelser for et tilsvarende beløb. Spareplanen har blandt andet resulteret i nye aftaler om løn- og arbejdsvilkår for selskabets flyvende personale samt ”sale and lease back” af adskillige flymotorer.

Endelig har SAS indgået en aftale med handlinggiganten Swissport om, at Swissport på sigt skal overtage SAS Ground Handling. I første omgang er det planen at etablere et fælles joint-venture. Et arbejde, som indtil videre ikke er skredet særlig hurtigt frem.

Widerøe har 1400 ansatte og omkring 40 fly, der flyver til knap 50 norske og udenlandske destinationer. De sidste 20 procent af Widerøe forventes solgt til investorgruppen i løbet af 2016.