Danske SAS-ansatte ved markeringen foran Christansborg. (Foto: Dansk Pilotforening)

SAS-ansatte til regeringen: Et mere aktivt ejerskab 

Torsdag samles utilfredse SAS-ansatte foran Christiansborg. De ansatte håber, at de kan overbevise politikerne om at tage et mere aktivt ejerskab over flyselskabet. 

Når syv foreninger af SAS-ansatte torsdag klokken 11.00 samles foran Christiansborg, så håber de, at det vil resultere i, at politikerne får øjnene op for de vilkår, som SAS tilbyder sine ansatte. Medarbejderne håber, at de kan få politikerne til at tage et mere aktivt ejerskab over flyselskabet.  

Demonstrationen er arrangeret af en gruppe, der har fået navnet “Sammen for et anstændigt arbejdsliv i SAS”. Det er en uformel samling af syv faglige foreninger og klubber med SAS-ansatte, der ønsker at få politikerne i tale.  

Demonstrationen i Danmark er blot den seneste af flere markeringer. SAS-ansatte i Sverige og Norge har gennem de seneste uger ligeledes markeret deres utilfredshed med de vilkår, som de ansatte er blevet tilbudt i forbindelse med de mange besparelser og omstruktureringer, som SAS har været igennem. 

Angriber SAS’ fortælling
I den åbningstale, som vil blive holdt, når medarbejderne mødes foran Christiansborg, lægges der ikke fingre imellem, når der redegøres for, hvordan foreningerne af SAS-ansatte har oplevet udviklingen i flyselskabet i løbet af de seneste ti år.  

“Med langsomme og sikre skridt har SAS-ledelsen over årene vundet kontrollen over fortællingen om SAS. Fortællingen om, at omkostningsreduktioner er den absolut eneste løsning på alle SAS’ problemer. Og fortællingen om SAS’ ansatte bare er nogle forkælede hystader,” lyder det i åbningstalen. 

“Det har været en uhyggeligt magtfuld fortælling. SAS-ledelsen har kunnet gøre, som det passede dem uden at nogen blandede sig. Og vi ansatte har måtte finde os i den nedladende retorik.” 

Vil have politikerne på banen
I juni sidste år sagde SAS farvel til knap 5.000 ansatte. Mange havde håbet, at de kunne få deres job igen, når der kom gang i flytrafikken på ny. Oprettelsen af nye produktionsplatforme betyder dog, at de tidligere ansatte nu skal søge jobs i nye selskaber og på andre vilkår, end sidst de var ansat i SAS. 

Det har ført til demonstrationerne, der indtil i dag har fundet sted i Stockholm og Oslo. Nu står København for tur. Her har demonstranterne særligt tre punkter med, som de gerne ser, at de danske politikere skriver sig bag øret. Det fortæller de i åbningstalen.  

“SAS-ledelsen forsøger at få det til at handle om overenskomster. De ved, I blander jer udenom, hvis de kan skubbe overenskomster foran sig. Men det handler ikke om overenskomster. Det handler om den danske model.” 

“SAS-ledelsen forsøger at få debatten til at handle om corona. Men udviklingen var i gang længe før corona. Pandemien udnyttes nu som belejlig gaspedal til at accelerere denne udvikling.”  

“SAS-ledelsen indkalder via pressen sine ansatte til forhandlinger. Det sætter en streg under, at forhandlingstaktik og spin står over ganske almindelig anstændig opførsel,” skriver de ansatte, der understreger, at de mener SAS er værd at kæmpe for og udfordrer politikerne på, om de mener det samme. 

 

Relaterede artikler: 

SAS-ansatte vil samles foran Christiansborg

SAS vil afskedige 5.000 ansatte

SAS-ansatte i ny demonstration