SAS vil afskedige 5.000 ansatte

Med udsigten til flere år før markedet retter sig efter COVID-19 vil SAS afskedige 5.000 af selskabets omkring 10.500 ansatte, heraf 1.700 i Danmark.

COVID-19-pandemien har skabt en krise af helt usete dimensioner. Derfor har SAS set sig tvunget til i den kommende fremtid at nedlægge “5.000 fuldtidsstillinger. Det oplyser selskabet tirsdag morgen i en fondsbørsmeddelelse.

“Usikkerheden omkring efterspørgsel og den tid det tager at tilpasse organisationen betyder, at SAS skal handle proaktivt. Dette giver SAS fleksibilitet til hurtigt at øge aktiviteten, hvis efterspørgslen vender tilbage, men også til at gennemføre yderligere skridt, hvis inddrivelsen tager længere tid end forventet,” hedder der i en pressemeddelelse fra SAS.

I første omgang er det hensigten at nedlægge 1.900 fuldtidsstillinger i Sverige, 1.300 i Norge og 1.700 i Danmark.

“COVID-19 har tvunget SAS til at tage stilling til en helt ny virkelighed, der vil have konsekvenser ikke kun i de kommende måneder, men i de kommende år. Vores ambition er at fortsætte med at være det førende flyselskab i Skandinavien og dermed have en førende rolle i den skandinaviske infrastruktur som garant for national og international tilgængelighed. For at fortsætte med at udføre denne vigtige sociale funktion, må vi tilpasse vores omkostninger til de herskende omstændigheder,” siger koncernchef Rickard Gustafson.

Drøftelser med fagforeninger
SAS har mange ansatte, der har været i virksomheden i mange år, og derfor har de ansatte en gennemsnitlig opsigelsesvarsel på seks måneder, og SAS har allerede orienteret fagforeningerne i hvert marked og vil starte drøftelser op omkring vilkårene for afskedigelserne.

“Det er ekstremt trist og trist, at vi bliver tvunget til at tilpasse vores arbejdsstyrke til lavere efterspørgsel. Ikke mindst i lyset af virksomhedens succesrige rejse i de senere år, som er blevet muliggjort takket være det fine arbejde, som SAS ‘kompetente og anerkendte medarbejdere har gjort. Sammen med repræsentanter for fagforeningerne vil vi nu arbejde intensivt for at finde løsninger for så få ansatte som muligt at blive berørt. Derudover er vi klar til at opskalere virksomheden hurtigt og reducere antallet af berørte stillinger, hvis efterspørgslen kommer sig hurtigere,” uddyber koncernchefen.

Allerede den 16. marts blev 10.000 ansatte midlertidigt hjemsendt på forskellige permitterings- og kompensationsordninger.

SAS er med omkring 30 millioner passagerer om året det ledende flyselskab i Skandinavien med udgangspunkt i de tre trafikknudepunkter i København, Oslo og Stockholm. Der flyves til over 125 rejsemål i Europa, USA og Asien.

 

Relaterede artikler:

Danmark og Sverige kan øge ejerskabet i SAS

SAS får hjælp fra Danmark og Sverige

SAS sender 10.000 ansatte hjem