SAS dømt for uberettiget afskedigelse

Da en kabinemedarbejder med 34 års anciennitet i SAS meldte sig ”unfit for flight”, førte det til fyring. Nu har domstol afgjort, at fyringen ikke var berettiget.

Det var ikke berettiget, da SAS sidste år først nedgraderede og siden afskedigede en purser med 34 års erfaring i selskabet, fordi hun meldte sig ”unfit for flight” og dermed ikke kunne flyve på en SAS-flyvning til Amsterdam.

Det har en domstol i Norge afgjort efter en retssag om fyring uden saglig grund, skriver det norske erhvervsmedie E24.

Domstolen gav den kvindelige kabinemedarbejder medhold og tilkendte hende samtidig 50.000 norske kroner i erstatning. SAS skal endvidere betale sagens omkostninger, som løber op i 525.000 norske kroner, skriver E24.

Kvinden, som har arbejdet i SAS siden 1986, meldte sig ligesom resten af ​​kabinepersonalet uegnet til flyvningen, efter at andre fly havde haft problemer med at lande i Amsterdam på grund af dårligt vejr. Endvidere havde den kvindelige medarbejder havde haft en høj arbejdsbelastning over en længere periode.

Nægtede at acceptere nedgradering
SAS mener på sin side, at kvinden overtalte andre kabinemedarbejdere til at holde flyet på jorden, og at hun ikke forholdt sig til ledelsen. Hun blev efter episoden nedgraderet fra sin stilling, hvilket hun nægtede at acceptere, og herefter blev hun opsagt.

“Vi er meget tilfredse med dommen,” siger lederen af Norsk Kabinforening, Pål Røine, som udtaler sig på vegne af den fyrede medarbejder. Pål Røine mener, at dommen er principiel.

“Dette er vigtigt for alle kabineansatte i SAS og viser, at tærsklen for at opsige en medarbejder er meget høj,” siger han.

Norsk Kabinforening: Frygtkultur i SAS
Alle flyvende medarbejdere har af hensyn til sikkerheden om bord ret og pligt til at melde sig uegnede til at flyve, hvilket der kan være forskellige årsager til. Norsk Kabinforening mener ifølge E24, at der hersker en frygtkultur i SAS, hvor de kabineansatte ikke kan bruge denne ret.

Det afviser SAS. Selskabet mener ikke, at sagen handler om ”unfit for flight”, men i stedet om manglende tillid til den pågældende medarbejder.

“Der er ingen tvivl om, at vi er skuffede og overraskede,” siger SAS’ norske kommunikationschef Knut Morten Johansen til E24. SAS vil nu overveje, om selskabet vil anke dommen.

Relaterede artikler:

Færre kabineansatte på SAS-flyvninger

SAS fyrer omstridt fagforeningsmand

SAS-fagforening idømt millionbod