Første SAS-morgenfly fra London-Heathrow. (Foto: Jacob Molin)

SAS er på toppen i Heathrow Airport

London Heathrow har offentliggjort en kvartalsliste over lufthavnens mest støjende og forurenende flyselskaber, og her flyver SAS ind på pladsen som det mest miljøvenlige selskab.

Der er i disse år stort fokus på støjreducerende og miljøvenlige fly i hele luftfartsbranchen. Flyselskaber i hele verden laver strategier over eksempelvis miljøprofiler, og der bliver investeret i nyere og bedre fly.

Nu er der imidlertid sat navne på de flyselskaber, der bidrager mindst til klodens velbefindende. Det er London Heathrow, som har lavet en liste over de 50 mest støjende og forurenende flyselskaber, der flyver ind til den engelske hovedstadslufthavn.

Vurderet ud fra de tre første måneder i 2018 flyver SAS direkte ind på listens førsteplads, som gives til det flyselskab, der ’opfører’ sig bedst i lufthavnen. SAS har fået en score på 944 point ud af i alt 1.000 mulige point.

På anden- og tredjepladsen ligger det polske flyselskab LOT og det irske Aer Lingus med henholdsvis 938 og 937 point. Egypt Air skraber bunden med blot 267 point.

Forhøjet miljøafgift
London Heathrow har gennem det seneste årti modtaget klager fra omkringliggende husstande, der føler sig generet af støjen fra indkommende og udgående fly. Af denne grund har storlufthavnen kortlagt forudbestemte ind- og udflyvningsruter, som flyselskaberne skal overholde.

I januar satte London Heathrow miljøafgifterne for lufthavnens flyselskaber op med syv procent. På den måde håber lufthavnen at kunne reducere støj og forurening i lokalområdet, da det vil tilskynde flyselskaberne til at betjene lufthavnen med de nyeste og mest moderne fly.

”Dette er den bedste måde at reducere emissioner og reducere støjaftrykket omkring lufthavnen. Det er et konkret skridt, der vil gøre en forskel for lokalsamfundene,” sagde John Holland-Kaye, koncernchef i London Heathrow.

‘Heathrow 2.0’
Den forhøjede miljøafgift er en del af London Heathrows bæredygtighedsstrategi, kaldet ‘Heathrow 2.0’. Lufthavnens mål er, at 50 procent af passagererne skal rejse med ”bæredygtig transport” inden 2030.

London Heathrow er blevet kåret til den bedste lufthavn i Vesteuropa. I 2017 rundede lufthavnen i alt 78 millioner passagerer, og det placerer den på en syvendeplads over de travleste lufthavne i verden.

 

Relaterede artikler:

Norge er i front med biojet-brændstof og elektriske fly

British Airways overhaler SAS på London-rute

Flyselskaber advarer mod Heathrows priser

Flybe: Brug flyvestation som Heathrow-aflastning

Kommission: Byg en tredje bane i Heathrow