Jákup Sverri Kass, administrerende direktør i Vagar Lufthavn. (Foto: Morten Lund Madsen)

“SAS er kun begyndelsen”

Direktøren for Færøernes lufthavn håber, at den nye SAS-rute vil være døråbner for at andre flyselskaber får øjnene op for Færøerne.

(TORSHAVN) I starten af april næste år kan Jákup Sverri Kass fejre femårs jubilæum, som direktør for Færøernes Lufthavn Vagar. Ganske få dage før jubilæet sker det, som lufthavnsdirektøren har arbejdet på lige siden sin første dag på kontoret. Lufthavnen får mere end ét flyselskab med faste ruteflyvninger til og fra Vagar-lufthavnen.

Som CHECK-IN.dk som de første kunne fortælle i går, så åbner SAS nemlig en ny rute mellem Københavns Lufthavn og Færøerne den 26. marts næste år. Dermed bliver det færøske flyselskab Atlantic Airways ikke længere alene om at transportere flyrejsende til og fra de 18 vindblæste øer i Atlanterhavet.

Følge i hælene
Jákup Sverri Kass håber, at SAS’ entré vil have en form for ketchupeffekt. Efter at have “rystet flasken” i næste fem år, håber den unge lufthavnsdirektør på, at andre europæiske flyselskaber vil følge i hælene på SAS.

“Vi ser SAS som begyndelsen på at flere flyselskaber kommer til Færøerne. Ikke i samme omfang, som på Island. Men vi forventer en øget turisme, og det vil få andre selskaber til også at flyve hertil. SAS bliver en døråbner for at andre selskaber også får øjnene op for mulighederne på Færøerne,” understreger Jákup Sverri Kass.

KLM så på muligheden
I december 2011 indviede lufthavnen en ny forlænget landingsbane, der gjorde det muligt at tage imod almindelige Airbus- og Boeing-mellemdistancefly. Før det kunne lufthavnen kun beflyves med særlige kortbanefly.

Men med 1799 meter asfalt kan Vagar i dag tage imod Boeing 737- og Airbus A320-fly. Dermed skal selskaber som SAS eller andre interesserede selskaber ikke anskaffe særlige fly for at betjene Færøerne. De kan bruge deres almindelige mellemdistancefly.

KLM så for år tilbage på muligheden for at åbne en rute til Amsterdam, ligesom britiske bmi regional har været langt fremme i overvejelserne omkring en rute til Aberdeen – uden det dog er blevet til noget. Og en enkel gang skabte et besøgende Norwegian-fly røre på øerne og satte gang i spekulationer om, at det norske lavprisselskab skulle være på vej.

Godt for forbrugerne
Jákup Sverri Kass glæder sig over, at det lige netop bliver SAS, der kommer først.

“Mange færinger havde frygtet et lavprisselskab med ganske få flyvninger. SAS er et rigtig godt brand. Vi er glade for Atlantic Airways, men konkurrence er godt for forbrugerne,” understreger lufthavnsdirektøren.

 

Relaterede artikler:

SAS ikke ude efter færøsk priskrig

SAS åbner CPH-rute til Færøerne

KLM har kig på Færøerne

Norwegian foretager testflyvninger til Færøerne

Vágar vil lokke nye selskaber til