SAS får hjælp fra Danmark og Sverige

Den danske og svenske regering har i fællesskab stillet lånegarantier for to milliarder danske kroner til rådighed for SAS som akut hjælp i forbindelse med coronakrisen.

SAS er ligesom andre flyselskaber er sendt ud i en ren overlevelseskamp som følge af COVID-19, og derfor får selskabet nu en håndsrækning fra den svenske og danske stat, der begge er aktionærer i SAS.

Den danske og svenske regering stiller hver især garantier for 1,5 milliarder svenske kroner, således at en samlet lånegaranti på tre milliarder svenske kroner – eller hvad der svarer til lidt mere end to milliarder danske kroner – skal hjælpe SAS gennem de mest akutte problemer.

“SAS har stor betydning for både Skandinaviens og Danmarks tilgængelighed. Det vedrører i høj grad også arbejdspladser, virksomheder og hele økonomien generelt. Det er baggrunden for, at den danske og den svenske stat som de to største ejere i fællesskab har besluttet at støtte op om SAS ved i første omgang at stille garantier for i alt 3 mia. SEK. Der er tale om et første skridt, og den danske stat vil som en langsigtet og ansvarlig medejer af SAS følge udviklingen tæt og gøre, hvad end der er nødvendigt for, at SAS kommer igennem krisen og fortsat vil være operationel herefter,” siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Spænder sikkerhedsnet ud
Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er af den opfattelse, at det ikke er beløbets størrelse man lægge mærke til, men den formulering i finansministerens pressemeddelelse, hvor der står ” første skridt” og “en langsigtet og ansvarlig medejer.”

“Det er ikke beløbets størrelse, men mere det forhold, at man spænder et sikkerhedsnet ud under SAS, at man skal hæfte sig ved. I forhold til, at SAS taber mellem 100 og 110 millioner svenske kroner hver dag, så er det ikke penge, der kommer til at redde SAS på lang sigt,” siger Jacob Pedersen til CHECK-IN.dk.

Men selvom den danske regering har en forpligtelse over for SAS som medejer, så er der andre flyselskaber i Danmark, der også har brug for hjælp.

“Det er ikke kun SAS, der står i vanskeligheder, og der er andre flyselskaber, der skal hjælpes, så jeg håber ikke, at medarbejderne i Finansministeriet allerede har taget kedeldragten af. Flere lider mere end SAS, så der bør også komme nogle tiltag til dem,” lyder det fra Sydbank-analytikeren.

 

Relaterede artikler:

SAS-piloter: Vi vil hjælpe SAS hele vejen

“Statshjælp skal sikre at SAS ikke forsvinder fra landkortet”

SAS sender 10.000 ansatte hjem