Airbus A330-300 fra SAS i Københavns Lufthavn. (Foto: CPH/David Perrin)

SAS sender 10.000 ansatte hjem

SAS lukker det meste af virksomheden ned fra mandag og indtil videre. Det betyder, at 10.000 ansatte hjemsendes midlertidigt, mens få kritiske ruter opretholdes.

SAS kunne søndag eftermiddag på et pressemøde i Stockholm afsløre, at selskabet vil sende op til 10.000 ansatte hjem, eller hvad der svarer til omkring 90 procent af arbejdsstyrken.

Det er effekten af udviklingen omkring COVID-19, der nu rammer SAS særdeles hårdt, da myndighederne i Danmark, Norge og Sverige fraråder ikke-nødvendige rejser.

“Efterspørgslen efter flybilletter til, fra og inden for Skandinavien er mere eller mindre forsvundet, og vi må nu tilpasse os disse omstændigheder,” siger koncernchef Rickard Gustafson.

Fra mandag morgen vil SAS midlertidigt lukke en stor del af virksomheden, hvorfor det bliver nødvendigt at reducere voldsomt i antallet af afgange i rutenetværket. Selskabet vil dog opretholde kritisk infrastruktur såvel på indenrigsruter som internationalt.

Vil undgå afskedigelser
Den midlertidige nedlukning af en stor del af det skandinaviske flyselskab betyder, at i tusindvis af ansatte må hjemsendes midlertidigt.

“En så kraftig reduktion kræver, at vi desværre må tilpasse vores organisation. Det kommer til at indebære en midlertidig nedskæring med 10.000, eller hvad der svarer til 90 procent af arbejdsstyrken,” uddyber koncernchefen.

Rickard Gustafson understreger, at man i SAS vil undgå afskedigelser, så der vil være tale om midlertidige hjemsendelser.

“Vi har brug for at have dygtige og værdifulde medarbejdere til rådighed, når vi skal på vingerne igen.”

Fremtid for SAS
Selvom situationen i øjeblikket er særdeles alvorligt, så er Rickard Gustafson overbevist om, at der stadig er en fremtid for SAS.

“I SAS har vi i de senere år arbejdet ihærdigt for at opbygge en god likviditet og et finansielt beredskab, og det er vi taknemmelige for nu. Vi kommer til at navigere gennem denne krise, så vi efter COVID-19 også kan blive en del af kritisk infrastruktur i denne del af verden.” understreger koncernchefen.

Afsluttede oplyste Rickard Gustafson på pressemødet, at SAS naturligvis tår til rådighed for myndighederne, hvis der bliver behov for at flyve skandinaviske rejsende hjem fra hele verden, eller hvis det skulle blive nødvendigt at opretholde kritisk infrastruktur.

Danske ansatte på lønkompensationsordning
I Danmark har SAS i dag 4.000 ansatte, og de kan alle benytte den lønkompensationsordning, der søndag blev præsenteret af regeringen.

“SAS har nu sat virksomheden på pause. At lade sine fly blive på jorden er det værste, man kan tænke sig for et flyselskab. Heldigvis kan SAS og deres medarbejdere anvende den lønkompensationsordning, som blev præsenteret ved middagstid søndag. Det giver forhåbentlig SAS mulighed for at undgå fyringer og holde på sine 4.000 medarbejdere i Danmark, så selskabet kan genoptage aktiviteterne og blive fuldt funktionsdygtigt, når denne krise er overstået,” siger direktør for Dansk Luftfart og DI Transport, Michael Svane.

 

Relaterede artikler:

COVID-19: Norwegian skærer ned på USA-ruter

“Endnu et nyrestød til SAS”

SAS indstiller til Hongkong og Norditalien