SAS henter 430 mio. på flysalg

SAS har solgt seks Boeing 737-600 fly til to leasingselskaber og lejet disse fly tilbage igen. Det sikrer selskabet en gevinst på 430 mio. kroner, hvormed kapitalgrundlaget styrkes.

SAS fortsætter med at styrke selskabets kapitalgrundlag. Således meddeler selskabet her til morgen, at man har solgt seks Boeing 737-600 fly til to leasingselskaber, henholdsvis Deucallion Capital X Limited samt det irske ELFC (Engine Lease Finance Corporation).

Den samlede effekt af transaktionen er 430 mio. kroner, der skal fore pengetanken hos SAS.

Denne aftale er endnu et vigtigt skridt for SAS i arbejdet med at forbedre SAS’ finansielle position. I februar havde vi succes med at gennemføre en aftale om salg og leaseback af reservemotorer, og nu kan vi igen øge selskabets likviditet via frasalg af aktiver,“siger Göran Jansson, der er SAS Group CFO.

Da SAS i november måned sidste år lancerede den omfattende 4XNG-strategiplan var forudsætningerne, at selskabets finansielle parathed skulle styrkes med 2,6 mia. kroner gennem frasalg af aktiver. Sidenhen er det lykkedes SAS at foretage en sale-leaseback transaktion af flymotorer samt salg af 80 procent af aktierne i det norske regionale flyselskab Widerøe.

Disse transaktioner har samlet indbragt 2,5 mia. kroner, hvorfor SAS i princippet allerede var kommet i mål med frasalgsaktiviteterne. Men nu benytter selskabet altså lejligheden til at foretage yderligere en styrkelse af kapitalgrundlaget, hvilket der også var lagt op til i strategiplanen. Her hed det nemlig, at SAS ville forsøge at refinansiere flyaftaler samt realisere andre aktiver, hvor det var muligt.

Tidligere i dag kunne SAS offentliggøre gennemførelsen af en såkaldt private placement, der har sikret selskabet 35 mio. euro svarende til godt 260 mio. kroner. Samlet set har SAS nu sikret sig 3,2 mia. kroner i øget likviditet, hvilket er pænt over målet i strategiplanen.

Fly fra norsk og svensk marked
Ved udgangen af regnskabsåret 2011/12 rådede SAS over 82 fly i Boeing 737-serien. Heraf var 59 leasede og blot 23 under ejerskab af selskabet.

SAS modtog i efteråret 1998 som launch-carrier det første eksemplar af Boeing 737-600 modellen. Indtil i dag har SAS beskæftiget 28 eksemplarer af flytypen, der er indrettet med 123 sæder og benyttes primært på norske og svenske indenrigsruter samt på intraskandinaviske ruter.