Airbus A321-200 fra SAS.

SAS kan ikke sælge nye Prag-ruter

Da SAS i foråret åbnede en direkte rute fra København til Prag, var der lagt op til en helårsrute med seks ugentlige afgange. Men nu må SAS reducere kapaciteten betydeligt, mens ruten fra Helsinki til Prag lukkes.

Den 29. marts trådte sommertrafikprogrammet i kraft, og fra denne dato kunne SAS åbne et antal nye ruter, heriblandt til destinationerne Budapest og Prag fra Københavns Lufthavn med hver seks ugentlige afgange. Mange af de øvrige nye destinationer var baseret på lavfrekvente fritidsruter i sommermånederne.

Men SAS har tilsyneladende haft rigeligt at se til med ruten fra København til Prag. I forvejen var Norwegian og CSA Czech Airlines inde på ruten med betydelig kapacitet. Norwegian har syv ugentlige afgange i sommertrafikprogrammet til den tjekkiske hovedstad, mens CSA har været helt oppe på 19 ugentlige afgange.

Fra den 18. september og resten af sommertrafikprogrammet vil SAS annullere onsdags-afgangen fra København, mens tirsdags afgangen sløjfes fra den 24. september og de resterende uger, før vintertrafikprogrammet træder i kraft. SAS vil i stedet ombooke passagererne via Oslo og Stockholm.

I vinterhalvåret vil SAS flyve to gange om ugen til Prag, henholdsvis torsdag og søndag, og i sommertrafikprogrammet 2014 har SAS indtil videre blot planlagt to ugentlige afgange. Dermed vil den udbudte kapacitet være skåret ned til en tredjedel i forhold til denne sommer.

Lukker fra Helsinki til Prag
Ikke alene på ruten fra København til Prag har SAS haft svært ved at komme ind i markedet. SAS besluttede for nylig at lukke de nye ruter fra Helsinki til henholdsvis Paris og Prag før tiden og har samtidig droppet planerne om at komme tilbage på ruterne i sommeren 2014. Her var det konkurrencen fra Finnair og Norwegian, som fik SAS til at trække sig før tiden.

“Ruterne har ikke udviklet sig tilfredsstillende grundet den benhårde konkurrence, og da vi skal flyve lønsomt har det været nødvendigt at tilpasse kapaciteten. Fra Stockholm er situationen dog modsat, og her bliver der ikke tale om reduktioner,“ siger Trine Kromann-Mikkelsen, der er pressechef hos SAS i Danmark.

Den 3. september lukker SAS i øvrigt ruten mellem København og Kaliningrad i Rusland. Det har ikke lykkedes for SAS at skabe lønsomhed i ruten efter 17 måneders drift.