SAS A350-900 XWB (Computergrafik: Airbus)

SAS-køb af langdistancefly på plads

SAS og Airbus har nu færdiggjort de sidste detaljer i SAS’ køb af 12 nye langdistancefly.

Mandag i denne uge kunne SAS formelt vinke farvel til 80 procent af aktierne i det norske regionalflyselskab Widerøe. En aktiepost, som SAS har været nødt til at sælge som led i den storstilede spare- og redningsplan 4Excellence Next Generation. Men til gengæld har spareplanen været med til at bane vejen for, at SAS i juni kunne annoncere indkøbet af 12 nye langdistancefly.

I går blev SAS og Airbus færdige med at forhandle de sidste detaljer på plads og købet er nu en realitet. Ordren består konkret af fire Airbus A330-300 Enhanced-fly og otte Airbus A350-900 fly plus option på yderligere seks A350-900 fly.

Det store klimaks
De første fire Airbus A330-fly til SAS ruller ud fra Airbus’ samlebånd i Toulouse i Sydfrankrig i 2015 og slutter sig til SAS’ fire nuværende Airbus A330-fly. Tre år senere, i 2018, kommer så det store klimaks, når SAS modtager de første af i alt otte eksemplarer af det helt nyudviklede Airbus A350XWB-fly.

Tidligere i år fløj det nye Airbus fly for første gang og i slutningen af 2014 er det planen, at det første Airbus A350XWB-fly skal sættes i drift hos Qatar Airways. Udover SAS, så har blandt andre Lufthansa fornylig bestilt det europæiske fly.

De 12 nye langdistancefly til SAS har en samlet listepris på omkring 3,3 mia. dollars, svarende til 18,1 mia. danske kroner. Købet finansieres gennem eksportkreditter og sale-and-lease back-aftaler med internationale leasingfirmaer.