SAS opgiver ankesag ved Landsretten

Aalborg-advokaten Preben Bang Henriksen har vundet endnu en principiel sag mod SAS, denne gang om kompensation ved flyforsinkelser. SAS har nemlig besluttet at opgive ankesagen ved Landsretten.

Siden byretten i Aalborg fredag den 1. juli 2011 afsagde kendelse i en principiel sag omkring erstatning ved flyforsinkelser, har sagsøgeren ventet på at ankesagen skulle behandles ved Vestre Landsret i Viborg.

Sagsøgeren var advokat Preben Bang Henriksen fra Aalborg, der samtidigerfolketingsmedlem for Venstre valgt i Nordjyllands Storkreds. Den indstævnede part var SAS, som advokaten hyppigt benytter på rejser mellem Aalborg og hovedstaden.

I næste uge skulle parterne havde mødt hinanden i Vestre Landsret i Viborg, men SAS meddelte i går, at man har besluttet sig for at opgive ankesagen.

“Jeg er glad for, at SAS vælger at droppe ankesagen, men jeg er også overrasket. Sagen har været vigtig for mig, men også for alle andre passagerer,“ siger Preben Bang Henriksen til TV2 Nord.

Kompensation for forsinkelse
Genstand for striden var en rejse til Nice i sommeren 2010. Her blev Preben Bang Henriksen og hustru forsinket på hjemrejsen med SAS. Flyet fra Nice til København var mere end tre timer forsinket, og daparret endelig nåede frem til Københavns Lufthavn, mistede man flyet til Aalborg på grund af den sene ankomst. I stedet måtte Aalborg-parret lade sig ombooke til København-Aarhus flyet og derfra videre med taxa til Aalborg. Det betød en samlet forsinkelse på seks timer.

Advokaten rejste et krav mod SAS på 400 euro, eller ca. 3.000 kroner, idet han henviste til, at længden af flyforsinkelsen tilsvarer en aflysning, hvorfor der skal udbetales kompensation i henhold til EU-forordning 261/2004, der omhandler rettigheder hos flypassagerer.

SAS ønskede kun at betale det krævede beløb, hvis Preben Bang Henriksen samtidig afstod fra at gøre gældende, at erstatningen var udbetalt i henhold til EU-forordningen. Disse vilkår ønskede advokaten dog ikke at gå ind på, idet han mente at sagen var principiel og på det tidspunkt havde omkring hundrede andre tilsvarende klager liggende på sit skrivebord klar til at blive behandlet, hvis SAS bøjede sig.

Preben Bang Henriksen vandt sagen ved byretten i Aalborg sidste sommer, hvorfor denne domsafgørelse således bliver endelig. Dengang kaldte Forbrugerrådet det for “en stor og vigtig sejr“, der ville have principel betydning for tusindvis af flypassagerer, der ikke havde fået erstatning ved forsinkelser.

“SAS er et ordentligt selskab og har da heldigvis opført sig fornuftigt i sidste ende, men lavprisselskaberne lader bare være med at betale og er fuldstændig ligeglade. Det er jo helt håbløst. Derfor tager jeg også sagen op med transportministeren,“ siger Preben Bang Henriksen til TV2 Nord.

Vandt også sag om overbooking
Det er ikke første gang, at Preben Bang Henriksen har krydset klinger med SAS. I 1989 blev SAS ligeledes stævnet ved byretten i Aalborg. Dengang blev advokaten udsat for ‘denied boarding’, fordi SAS havde overbooket selskabets morgenafgang fra Aalborg til København.

Da Preben Bang Henriksen skulle deltage i et vigtigt retsmøde i København chartrede han et lille taxafly, hvilket kostede 5.000 kroner. Han sendte efterfølgende regningen til SAS, der dog nægtede at betale.

Ved byretten i Aalborg blev sagen afgjort i advokatens favør, og SAS ankede til Vestre Landsret. Men også dengang trak SAS sagen tilbage, inden den blev berammet.