(Foto: SAS)

SAS opruster på New York-ruter

Mens Star Alliance-partneren United vinterlukker på New York-ruterne fra Oslo og Stockholm går SAS op på daglige flyvninger på samme ruter.

I den kommende vintersæson skulle SAS egentlig kun være fløjet fra Oslo til New York Newark seks gange om ugen og det samme var planen på ruten mellem Stockholm og Newark. Men nu lukker SAS hullerne og vil fra overgangen til vintersæsonen i slutningen af oktober flyve alle ugens dage – sådan som de også gør det i sommerprogrammet.

Fra Oslo til New York er den nye afgange på lørdage klokken 11.00 og den nye afgang fra New York til Oslo er på mandage klokken 18.55. Fra Stockholm til New York er den nye afgang på mandage klokken 10.40 og den nye afgang fra New York til Stockholm er på lørdage klokken 17.55.

Annonceringen om den styrkede betjening af de to New York-ruter kommer kun godt en uge efter at Star Alliance-partneren United meddelte, at de ikke vil beflyve de to ruter fra 5. september 2015 til 4. maj 2016. I dette års sommertrafikprogram flyver United dagligt på begge ruter, mens der var planlagt seks ugentligt afgange fra Oslo og fem fra Stockholm i den kommende vintersæson.

Større interesse
Den tilbagetrækning reagerer SAS hurtig på. Sandsynligvis i forhåbning om score flest mulig af de tiloversblevne passagerer. Det skandinaviske flyselskab lægger da heller ikke skjul på, at det er Uniteds vinterlukning, der er medvirkende til SAS’ beslutning om at beflyve begge ruter dagligt.

”Som et resultat af et flyselskab reducerer sin trafik mellem Oslo / Stockholm og New York næste vinter, samtidig med at vi ser en større interesse for SAS’ produkter på markedet, så udvider SAS sit tilbud fra slutningen af oktober,” skriver SAS i en pressemeddelelse.

Flyver udenom Newark
Uniteds reduktion er først og fremmest en konsekvens af konkurrencen på de direkte ruter. Fra Oslo er selskabet i konkurrence med SAS, der i sommersæsonen frem til slutningen af oktober flyver dagligt til Newark, mens Norwegian har fire ugentlige afgange til J.F. Kennedy lufthavnen.

Bedre ser det ikke ud i Stockholm. Her flyver SAS også dagligt i sommersæsonen, mens Norwegian også her fra fire ugentlige afgange. Men her er United også i konkurrence med Delta Air Lines, der har en sæsonrute til New York-JFK med fem ugentlige afgange i sommerhalvåret.

Udover konkurrencepresset på de direkte afgange betyder det også noget, at der er etableret nye direkte ruter fra Skandinavien til andre destinationer i USA. SAS-ruten fra København til San Francisco har givetvis taget nogle passagerer, der tidligere transiterede i Newark. Herudover har Norwegians ruter til Fort Lauderdale, Orlando, Los Angeles, Oakland og snart også Las Vegas bidraget til, at der i større grad flyves udenom trafikknudepunktet i Newark.