SAS opsiger aftale med samarbejdspartner

SAS har med øjeblikkelig virkning opsagt codeshare-aftalen med Star Alliance-partneren Aegean Airlines på ruten mellem København og Athen.

Torsdag den 22. maj flyver græske Aegean Airlines for første gang mellem Athen og København. Ruten vil blive opereret tre gange ugentligt med fly af typen Airbus A320 med plads til 168 passagerer.

Aegean Airlines er ligesom SAS medlem af Star Alliance, hvorfor de to selskaber har haft et naturligt udgangspunkt for et samarbejde. Der blev da også for et par år siden etableret et codeshare-samarbejde på ruten København-Athen, ligesom det er tilfældet på ruter i Grækenland samt ruter i Skandinavien.

Hidtil har SAS kunnet sælge billetter i eget navn på ruter fra Athen til Thessaloniki, Heraklion, Chania, Rhodos, Kos og Larnaca. Til gengæld havde Aegean Airlines mulighed for at få sin kode på SAS-flyvninger fra København, Oslo og Stockholm til Bruxelles, London, Milano, Paris og Rom.

Men de to Star Alliance-partnere er blot otte uger før Aegeans ruteopstart gået fra at være samarbejdspartnere til konkurrenter. Det skyldes, at SAS med øjeblikkelig virkning har opsagt codeshare-aftalen med Aegean på ruten fra Athen til København. Samarbejdet vil dog fortsætte på de andre ruter.

Kræver juridisk vurdering
Hos SAS erkender man, at når en codeshare-samarbejdsaftale opsiges går man fra at være samarbejdspartner til konkurrent på ruten.

“Vi er ikke nødvendigvis uvenner, fordi vi ikke har et codeshare-samarbejde på en specifik rute. Aegean Airlines har valgt at åbne ruter fra Athen til København og Stockholm, og vi ville således have en parallel codeshare, hvilket vil kræve en juridisk vurdering af konkurrenceforholdet. Det har vi ikke ressourcer til lige nu, men det er muligt at vi på et senere tidspunkt vil indhente en juridisk vurdering,“ forklarer pressechef Trine Kromann-Mikkelsen fra SAS i Danmark.

En juridisk vurdering er ifølge SAS nødvendig for at sikre, at flyselskabet ikke får en konkurrencesag på halsen, når man flyver i codeshare-samarbejde lige ved siden af hinanden på en specifik rute.

SAS flyver i sommertrafikprogrammet dagligt mellem København og Athen og fra 5. juli og resten af højsæsonen vil der være to daglige SAS-flyvninger på ruten. Fra Stockholm flyves der også dagligt til Athen, og i højsæsonen udvides til otte ugentlige afgange.

Aegean Airlines kommer som sagt med tre ugentlige afgange fra Athen til København samt to ugentlige fra den græske hovedstad til Stockholm-Arlanda. Det græske flyselskab vil operere på ruterne frem til og med den 25. oktober, men det er stadig uklart, hvorvidt der er tale om en sæsonrute eller en fortsættende helårsrute.