SAS-piloter i cockpittet. (Arkivfoto)

SAS-piloter får hvide skjorter igen

SAS’ piloter var tæt på at nedlægge arbejdet, da de hvide skjorter i 1998 blev udskiftet med beigefarvede skjorter. 16 år efter får piloterne deres vilje og kommer tilbage i hvidt.

I 1998 var SAS’ piloter tæt på at nedlægge arbejdet. Ikke fordi ledelsen foreslog lønnedgang, øget arbejdstid eller lignende, men fordi piloterne skulle skifte de hvide skjorter ud med beigefarvede skjorter.

Det fremgår af den svenske forfatter Richard Björnelids bog om SAS, ”Kunsten at sænke et flyselskab”, som udkom i 2012. Ifølge Bjørnelid ”krævede det store investeringer i en masse Boeing 737’ere, for at piloterne omsider gik med til at skifte til beige skjorter”.

16 år senere står piloterne til endelig at få deres vilje. SAS har nemlig besluttet at kasserere de udskældte beigefarvede skjorter. I løbet af de kommende måneder vil det skandinaviske luftfartsselskabs piloter igen kunne trække i ”rigtige” hvide pilotskjorter inden de sætter sig til rette i cockpit’ene.

SAS betegner det selv som en mindre justering. Men for mange SAS-piloter vil det uden tvivl være et vigtigt symbol på at tingene igen bliver som de bør være. Piloter bærer hvide skjorter. Basta!

Nye tørklæder
Piloterne er dog ikke de eneste, der får nye ting på hylderne i garderoben. I kabinen får stewardesserne nye tørklæder i den lyseblå farve, som i stigende grad også pryder SAS’ check-in skranker og selv-service automater i lufthavnene. Og stewarderne får sammen med de mandlige piloter et nyt slips. Det vil stadig være mørkeblåt, men bliver forsynet med en stribe i den samme lyseblå farve, som stewardessernes nye tørklæder.

Endelig får SAS-personalets ID-kort også et strejf af lyseblåt på sig.

SAS’ piloter kan inden længe lægge de udskældte beige-farvede skjorter på hylden.