SAS A330-300 på den første flyvning fra Stockholm til Hong Kong.

SAS skriver et nyt kapitel i historien

Hong Kong er tilbage på rutekortet hos SAS. Efter flere end 16 års fravær vender det skandinaviske flyselskab i dag tilbage til den tidligere britiske kronkoloni.

SAS skrev historie, da det skandinaviske flyselskab i går genetablerede den direkte flyforbindelse fra Skandinavien til Hong Kong. Fremover vil det nemlig være muligt at flyve fem gange om ugen fra Stockholm-Arlanda lufthavnen til den tidligere britiske kronkoloni.

Airbus 330-flyet afgår på mandage, torsdage, fredage, lørdage og søndag kl. 15.00 fra Stockholm som rutenummer SK963. Flyvetiden til Hong Kong er på 12 timer og 10 minutter.

På gårsdagens premiereflyvning var det LN-RKO – også kendt som Sigrid Viking – der gennemførte den historiske flyvning, da det er første gang, at der flyves fra Stockholm til Hong Kong.

SK963 forlod gaten i Arlanda-lufthavnen præcis kl. 14.58, og flyet var i luften kl. 15.11. Her fortsatte det indover Finland, Rusland, Mongoliet og Kina inden flyet kl. 07.12 i morges lokal tid kunne sætte hjulene på banen i den internationale lufthavn ved Chep Lap Kok.

“I dag skriver vi et nyt kapital i SAS´ historie, når vi åbner den direkte rute mellem Stockholm og Hong Kong. Vi er meget stolte over at forbinde Stockholm og resten af Skandinavien med Hong Kong gennem en ny og effektiv forbindelse. Vi glæder os til at hilse alle kunder varmt velkommen om bord,“ sagde koncernchef Rickard Gustafson før den første afgang.

Fløj til Hong Kong indtil 1999
Det er ikke første gang, at SAS flyver til Hong Kong. Allerede i midten af 1980´erne kunne det skandinaviske flyselskab tilbyde tre ugentlige one-stop afgange fra København via Bangkok. Dengang markedsførte SAS ruten som “porten til Kina“ og var samtidig stolte af, at den samlede rejse kunne gøres på 14 timer og 55 minutter, hvilket var datidens hurtigste forbindelse fra Europa.

Første direkte flyvning fra København til Hong Kong fandt sted i juni 1992 med rutenummeret SK991/992. Dengang var det Boeing 767-fly, der blev benyttet, og der blev lagt ud med to ugentlige afgange, der fra september samme år blev øget til tre.

Fra den 31. marts 1997 øgede SAS til fem flyvninger om ugen, men sidenhen gik det ned ad bakke, og den 28. februar 1999 gennemførte SAS den sidste flyvning fra Hong Kong til København.

Fakta: Indvielse af ny direkte rute til Hong Kong fra Stockholm Arlanda Airport (YouTube)