SAS fejer 70 år med dette Boeing 737-800 fly i jubilæumsbemalling. (Foto: SAS)

SAS-strejke påvirkede indtjeningen

Den svenske pilotstrejke hos SAS i juni måned førte 1.000 aflysninger med sig. Det har kostet 135 mio. svenske kroner for SAS i finansårets tredje kvartal.

SAS har torsdag morgen præsenteret resultatet for finansårets tredje kvartal, der strækker sig fra maj frem til og med juli måned. Kvartalsregnskabet viser en beskeden indtjeningsfremgang på fem mio. svenske kroner til i alt 1.036.000 mio. svenske kroner. Dette trods en stigning i omsætningen på 160 mio. svenske kroner.

Årsagen til den manglende vækst i indtjeningen skal findes i den svenske pilotstrejke, som fandt sted midt i juni måned. Her måtte SAS aflyse omkring 1.000 flyvninger som følge af strejken, og det har ramt indtjeningen. SAS skriver i kvartalsregnskabet, at hvis man renser tallene for effekten af pilotstrejken, så var der reelt tale om en fremgang på 140 mio. kroner, hvorfor strejken må have kostet 135 mio. kroner.

I kvartalet har SAS hentet yderligere 165 mio. svenske kroner fra det omfattende spareprogram, der blev sat i gang for et par år siden, og i finansårets ni første måneder er det blevet til samlet 700 mio. svenske kroner, der er hentet herfra.

Trods den manglende indtjeningsfremgang i tredje kvartal er der stadig optimisme hos SAS i forhold til årsresultatet for perioden 1. november 2015 til 31. oktober 2016.

“SAS forventer at levere et positivt resultat før skat og ekstraordinære poster for finansåret 2015/16,” hedder det i kvartalsrapporten, hvor SAS samtidig præciserer, at det kræver, at der ikke opstår uforudsete hændelser og begivenheder.

EuroBonus-kunder rejser mere
SAS hæfter sig ved, at selskabet i tredje kvartal har haft 226.000 flere rejsende sammenlignet med samme periode sidste år. Herudover steg antallet af EuroBonus-medlemmer med 120.000 til i alt 4,5 millioner. At kundeloyaliteten hos EuroBonus-medlemmerne er til stede afspejler sig i det faktum, at antallet af rejser steg med 5,5 procent hos EuroBonus-kunderne, hvilket er mere end de øvrige kundesegmenter hos SAS.

Hos SAS erkender man, at det ikke er muligt at lette trykke på sparepedalen, da konkurrence- og markedssituationen er presset.

“Konkurrencen er stadig intens, hvilket har ført til fortsat pres på billetpriserne samtidig med, at usikkerheden i det makroøkonomiske område er øget. Sammen med behovet for fremtidig finansiering af nye fly, understreger det vigtigheden for os i at arbejde intenst med at strømline operationerne, styrke vores finansielle position samt få fuldt udbytte af investeringen i vores kunder,” siger koncernchef Rickard Gustafson i en kommentar til regnskabet.

 

Relaterede artikler:

SAS-strejke kan koste trecifret millionbeløb

Analytiker: SAS får svært ved at undgå prispres

Analytiker: Besparelsesprogrammet i SAS skal op i tempo

Skuffet marked trods indtjeningsfremgang i SAS

SAS: Nye besparelser vil være nødvendige