SAS-trafiktal på samme niveau som i kriseåret 2009

April måneds trafiktal fra SAS kunne umiddelbart tyde på et selskab i kolossal fremgang med en passagervækst på over 40 procent. Men sammenlignet med kriseåret 2009 har SAS kun haft en vækst på 17.000 passagerer – eller under 1 procent.

(OPDATERET)

Den islandske askesky Eyjafjallajökull forstyrrede i april måned sidste år den europæiske flytrafik. I hele seks døgn var det skandinaviske luftrum lukket, mens resten af måneden var præget af de afledte effekter af vulkanaskeskyen.

Derfor er det også ganske sværtreelt at vurdere de trafiktal, som SAS-gruppen i fredags kunne præsentere for april måned. Her havde kerneforretningen SAS Scandinavian Airlines en passagerfremgang i forhold til samme måned i 2010 på 40,3 procenttil i alt 1,881 milllioner passager.

Umiddelbart pæne tal. Men sammenligner man med kriseåret 2009 viser det sig, at der ikke har været nogen nævneværdig fremgang. Kun 17.000 flere passagerer rejste med SAS Scandinavian Airlines i april måned 2011 i forhold til sammen måned i 2009, hvor 1,864 millioner satte sig ombord i selskabets fly.

Det er samtidig værd at notere sig, at påsken faldt i april måned i begge kalenderår, hvorfor der ikke kan være periodemæssige forskydninger i forhold til helligdagsperioder.

Eneste positive at bemærke er trods alt, at SAS har formået at sælge tre ud af fire udbudte flysæder. Den såkaldte kabinefaktor var i april måned i år på 75,5 procent mod kun 73,4 procent i april måned 2009. Det giver således en marginalt forbedret kapacitetsudnyttelse for det skandinaviske luftfartsselskab.

Men alligevel bliver man efterladt med et indtryk af et selskab, der godt nok synes at være på vej ud af krisen, men som stadigt mangler at bevise, at den øgede kapacitet kan bliver omsat til flere solgte flysæder og en positiv bundlinie.

SAS konkluderer som sædvanligt, atmarkedet forbliver uforudsigeligt særligt hvad angår passagerindtægterne grundet overkapacitet i markedet samt de høje brændstofpriser. Selskabet understreger dog, at spareplanen Core SAS følges som planlagt.

Tirsdag den 10. maj vil SAS offentliggøre resultatet for 1. kvartal 2011. Traditionelt er det et kvartal, der hos de fleste luftfartsselskaber udviser underskud.