SAS EuroBonous Gold (Foto: SAS)

SAS udnytter bonus-smuthul

For første gang i 11 år kan rejsende på SAS-ruter i Norge optjene EuroBonus-point. Ordningen er dog indtil videre forbeholdt forretningsrejsende, idet SAS har fundet et smuthul i lovgivningen til at tilgodese netop denne gruppe.

Siden 2002 har der i Norge været et forbud mod luftfartsselskabernes bonus- og loyalitetsprogrammer på norske indenrigsruter, idet regeringen mente, at det hindrede en fri konkurrence til ugunst for forbrugerne.

En beslutning som SAS med sit populære fordelsprogram EuroBonus har kæmpet imod i mange år.

Det norske konkurrencetilsyn kunne i begyndelsen af 2012 anbefale det ansvarlige ministerium, som er Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet, at man ophævede bonusforbuddet på de tre største indenrigsruter. Men trods en offentlig høring i foråret 2012har ministeriet ikke til sinds at ændre på lovgivningen.

Derfor har SAS nu taget sagen i egen hånd og tilbyder fra den 26. februar EuroBonus gennem virksomhedsaftalerne, således at forbuddet i konkurrencelovens §14 kan blive omgået, når der ikke er tale om et personligt program.

“Vores juridiske vurdering viser, at indholdet i virksomhedsaftalerne ikke kan reguleres af den lovgivning, som forbyder bonusoptjening på norske indenrigsruter. Det er vigtigt for os at kunne tilbyde hele vort spektrum af tilbud og fordele, så vi er glade for nu at kunne tilbyde forretningsrejsende de samme servicefordele som andre EuroBonus-kunder som flyver udenfor Norges grænser og i den øvrige verden,“ siger Eivind Roald, der er koncerndirektør for salg og marked i SAS.

Udover at udnytte smuthullet i lovgivningen vil SAS nu rejse sag mod den norske stat for at få omgjort bonusforbuddet. SAS mener, at den norske stat ikke overholder de retslige forpligtelser, der ligger for EØS-landene.

Styres gennem virksomhedsaftaler
Den nye norske EuroBonus-ordning bliver i første omgang tilbudt til de virksomheder, der i forvejen har en SAS Credit eller SAS Corporate aftale.

Eneste betingelse for at få adgang til at opsamle SAS EuroBonus point er, at virksomheden har et organisationsnummer i Enhetsregistret. Dermed kan alle kommercielle virksomheder tilslutte sig EuroBonus-konceptet. Men indtil videre vil private samt foreningeruden organisationsnummer ikke kunne opsamle EuroBonus-point, når der rejses med SAS.

Det altafgørende for de rejsende er at sikre, at virksomhedens aftalenummer står opført i bookingen. I modsat fald vil det ikke kunne lade sig gøre at få godskrevet bonuspoint retroaktivt, da hele processen er styret af CMP-koden (Company Mandatory Prefix).

Det vil være muligt at optjene bonuspoint på samtlige SAS-indenrigsruter i Norge samt på følgende Widerøe-indenrigsruter:

– Sandefjord-Bergen
– Sandefjord-Stavanger
– Sandefjord-Trondheim
– Bergen-Bodø
– Bergen-Tromsø
– Skien-Bergen
– Bergen-Kristiansand
– Bergen-Molde
– Bergen-Haugesund
– Bergen-Kristiansund
– Stavanger-Kristiansand
– Stavanger-Kristiansund
– Trondheim-Kristiansund
– Tromsø-Alta
– Tromsø-Kirkenes

SAS har i går bedt virksomhedskunderne om at sikre sig, at CMP-koder er opdateret i rejsebureauernes profiler.