Airbus A319-100 (OY-KBP) fra SAS. (Foto: RHL Images | Creative Commons 2.0)

SAS venter tredje overskud i træk

SAS er inde i en god udvikling og forventer et overskud på op mod 1,5 mia. kroner næste år. Hvis det holder, så vil det være tredje år i træk.

Det har været på vej i længere tid, men nu ser det for alvor ud til at lysne for SAS rent økonomisk. Således forventer det skandinaviske flyselskab en omsætning på 42,5 mia. svenske kroner – svarende til 32,4 mia. danske kroner – i regnskabsåret 2016/2017, der sluttede 31. oktober. Det er en fremgang på 7,6 procent i forhold til regnskabsåret 2015/2016. Samtidig forventer SAS et resultat før skat og engangsudgifter på 1,9 mia. svenske kroner – svarende til 1,45 mia. danske kroner. Det er 111 procent bedre end året før, hvor resultatet før skat og engangsudgifter blev på 900 mio. svenske kroner – svarende til 690 mio. danske kroner.

Og SAS forventer at de positive takter fortsætter i regnskabsåret 2017/2018, som startede i onsdags og slutter den 31. oktober næste år. SAS regner nemlig med at komme ud af det år med et resultat før skat og engangsudgifter på mellem 1,5 og 2,0 mia. svenske kroner. Det svarer til mellem 1,1 og 1,5 mia. danske kroner.

”Det er med til at understøtte, at SAS er inde i en god udvikling. Det er rigtig vigtigt budskab at man forventer at tjene penge i et meget presset marked,” siger aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank.

Overskud de næste tre år
Jacob Pedersen hæfter sig desuden ved at SAS angiver et interval for det forventede overskud. Og ikke blot at man forventer et overskud.

”At de guider så præcist er positivt. Det viser at de er inde i en god stabil udvikling,” pointerer Jacob Pedersen.

Hvis SAS kommer ud af 2017/2018 med et plus på bundlinjen, så vil det være tredje år i træk.

”Med de planer selskabet har lagt, så tror jeg også på overskud de næste tre år,” understreger Jacob Pedersen.

Kan trygt investere
Normalt går der flere måneder fra regnskabsperiodens afslutning til et selskab er klar til at offentliggøre sit kvartals- eller årsresultat. SAS’ udmelding få dage efter afslutningen af 2016/2017-regnskabsperioden er da også kun en foreløbig udmelding om selskabets forventninger til det endelige regnskabsresultat, som præsenteres i december.

Når SAS i fredags valgte at gå ud med sine forventninger til den netop afsluttede regnskabsperiode samt forventningerne til den næste regnskabsperiode, så skyldes det at SAS netop fredag havde ekstraordinær generalforsamling, hvor selskabets aktionærer skulle tage stilling til en kapitaludvidelse. Derfor var det vigtigt at fortælle aktionærerne hvad de kan forvente af selskabet i fremtiden, og signalere, at de trygt kan investere yderligere i selskabet.

Kan have negativ påvirkning
Forventningerne til 2017/2018 er baseret på en fortsat stabil udvikling i verdensøkonomien og en beskeden kapacitetsforøgelse på mellem en og tre procent hos SAS. Flyselskabet har taget højde for indførelsen af en svensk flyskat fra 1. januar. Desuden baserer det sig på en forventning om en gennemsnitlig brændstofpris på 550 dollars per ton og en dollarkurs på omkring 8,0 svenske kroner for en dollar.

SAS peger dog også på, at usikkerhederne i det ”makroøkonomiske miljø” fortsat er store med meget volatile valutakurser og brændstofpriser. Flyselskabet har ”hedget” store mængder brændstof de senere måneder, men stigende brændstofpriser og en styrket dollar i forhold til den svenske krone kan have en negativ påvirkning på selskabets forventninger til indtjeningen.

Forventer en stærk sommer
SAS forventer at kapaciteten i markedet accelerere i efteråret og vinteren 2017/2018. I samme periode vil SAS konsolidere sin kapacitetsvækst, som selskabet har haft i de senere år. Efter seks traditionelt svage måneder henover vinteren forventer SAS en stærk sommer.

For at imødekomme kapacitetsforøgelsen i markedet bestræber SAS sig på at styrke dets konkurrencedygtighed gennem effektivitetsforbedringer og større fleksibilitet i produktionsplatformen. Det dækker blandt andet over øget brug af underleverandører som CityJet og Flybe samt den kommende åbning af baser i Malaga og London. Effektiviseringstiltagene forventes at have en positiv påvirkning på resultatet på omkring 700 mio. svenske kroner – svarende til omkring 530 mio. danske kroner.

 

Relaterede artikler:

Sydbank: Overraskende stærk SAS-indtjening

SAS fordobler besparelsesprogram