Airbus A321-200 fra SAS.

SAS vil åbne ferieruter fra Jylland

SAS vil i sommertrafikprogrammet 2014 åbne nye ferieruter fra en eller flere jyske lufthavne. Der bliver tale om destinationer i Frankrig og Kroatien.

(LAS VEGAS) Når SAS den første uge i november ventes at offentliggøre sommertrafikprogrammet for 2014, vil der være en række nye ruter fra det skandinaviske hovedmarked til landene ved Middelhavet.

Lige nu er SAS på plads ved den globale rutekonference World Routes 2013 i Las Vegas, hvor repræsentanter fra det skandinaviske flyselskab har travlt med at holde møder med en lang række lufthavne fra især Europa. SAS planlægger nemlig i 2014 at fortsætte den ekspansive strategi, der i år har ført omkring 50 nye ruter med sig.

“Næste år vil vi etablere en lang række nye ruter i sommertrafikprogrammet, og det bliver fra alle tre skandinaviske markeder,“ fortæller Peter Nilsson, der er Network Manager Europe for SAS.

Som en af nyhederne ventes SAS at etablere ferieruter direkte fra Jylland. Hidtil har SAS primært opereret ferieruterne fra de tre skandinaviske hovedlufthavne samt fra de regionale lufthavne i Bergen, Stavanger, Trondheim og Gøteborg. Men nu er turen tilsyneladende kommet til det vestdanske marked.

“Vi har nogle konkrete planer for regionale ruter fra Jylland til Middelhavsområdet, men vi har endnu ikke taget en formel beslutning. Der kan blive tale om en eller to ruter med fly fra basen i København,“ fortæller Peter Nilsson, og tilføjer at København fortsat er SAS´ knudepunkt og derfra den primære trafik går. Det er den fortsatte vækst på feriemarkedet, som skaber nye åbninger i markedet.

Det er endnu ikke besluttet, om ruterne skal udgå fra Billund eller Aalborg, eller eventuelt fra begge lufthavne. Der skal benyttes fly i Airbus A320-serien, der har en kapacitet fra 132 og til 198 sæder. Netop disse flytyper benyttes i forvejen på SAS-indenrigsruten fra København til Aalborg, hvilket kan give den nordjyske lufthavn en fordel. Men Billund Lufthavn har adgang til et større optageområde, hvilket formentlig også vil have en indflydelse på beslutningen.

SAS vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke destinationer man har i kikkerten fra det jyske område, men kan i første omgang bekræfte, at der er tale om lufthavne i Frankrig og Kroatien. Et godt gæt vil derfor være ruter til Nice og Dubrovnik, som SAS også beflyver fra andre regionale lufthavne i Skandinavien.

Ikke alle huller lukket efter Cimber Sterling
Hos Billund Lufthavn er der glæde ved udsigten til, at SAS vil teste potentialet for ferieruter i det jyske marked.

“Det er glædeligt at SAS er begyndt at se på Vestdanmark på en anderledes måde. Hvis man ser på, hvad SAS har gjort i andre regioner i Skandinavien, så vil det ikke være overraskende, at man vil flyve til feriedestinationer fra Jylland,“ siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn, der blandt andet har SAS i mødekalenderen under World Routes i Las Vegas.

Billund Lufthavn har i forvejen SAS som operatør på indenrigsruten til København samt på regionale ruter til Oslo og Stockholm. Potentialet til flere ruter er ifølge lufthavnen til stede.

“Efter at Cimber Sterling forsvandt ud af markedet sidste år, er der stadig nogle huller der ikke er lukket. Jeg tænker især på Antalya, Nice og Prag,“ siger Jesper Klausholm.

Med udmeldingen fra SAS kunne noget tyde på, at genetableringen af en ruteforbindelse til Nice kan være indenfor rækkevidde for Billund Lufthavn.

Hos Aalborg Lufthavn er man også glade for signalerne fra SAS.

“Uden at vide hvilke destinationer der konkret er tale om, så har både Kroatien og Nice været efterspurgt af forskellige touroperatører. Hvis flyvningerne skal udgå fra Aalborg Lufthavn er det en fordel, at netop disse destinationer ikke vil konkurrere med charterflyvninger fra lufthavnen,“ siger lufthavnsdirektør Søren Svensen fra Aalborg Lufthavn.