Kabine i JetBlue A320 på flyvning fra Fort Lauderdale. (Foto: Scott | SANspotter)

Seks millioner kroner i bøder til urolige passagerer

Siden årsskiftet har amerikanske myndigheder udstedt bøder svarende til over seks millioner kroner til uregerlige flypassagerer. Især påbud om mundbind skaber frustrationer hos de rejsende.

Siden coronapandemiens begyndelse har amerikanske flyselskaber oplevet et stigende antal passagerer, der på den ene eller anden måde opfører sig truende eller voldeligt på flyene.

Uregerlig adfærd på fly kan koste store bøder for flypassagererne, og i 2021 har der været særligt brug for bødeblokken. Således oplyser de føderale amerikanske myndigheder, at der senest er uddelt store bøder til passagerer, der har nægtet at bære mundbind, slået kabineansatte eller som endda har kastet bagage igennem kabinen.

De amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, meddeler, at der helt præcist er uddelt bøder for 531.545 dollar (3,4 millioner kroner, red.) til 34 passagerer, hvilket er den højest rapporterede værdi af bøder siden årsskiftet. Og siden 1. januar 2021 er der i alt uddelt bøder for over én million dollar, eller hvad der svarer til mere end 6,3 millioner kroner.

Mange hændelser på Florida-flyvninger
Næsten to tredjedele af hændelserne omhandler flypassagerer, der er anklaget for at overtræde det landsdækkende krav om at bære mundbind i transportmidler. Et krav, der netop er er blevet forlænget og nu gælder til og med 18. januar 2022.

Af de 34 senest rapporterede hændelser er der ni episoder, hvor en passager er anklaget for at have ramt en anden person på flyet – herunder ansatte i kabinen. Yderligere otte personer anklages for ulovligt at have drukket alkohol, som de havde bragt med om bord på flyet.

Bemærkelsesværdigt nok er halvdelen af hændelserne sket på flyvninger til eller fra feriedestinationer i delstaten Florida.

Siden årsskiftet har FAA modtaget 3.889 rapporter om uregerlige passagerer, hvoraf 2.867 af sagerne involverer passagerer, der har nægtet at bære mundbind.

Enkelt bøde på 286.000 kroner
Størrelsen på bøderne til urolige flypassagerer kan således være oppe i den høje ende. Passagerer, der blander sig i, fysisk overfalder eller truer med at angribe flybesætningen eller andre om bord på et fly, kan blive mødt med bøder på op til 35.000 dollar (223.000 kroner, red.). Ligesom fængselsstraf i yderste konsekvens også kan komme på tale.

Formanden for transportudvalget i Repræsentanternes Hus, Peter DeFazio, har i denne uge udtalt til CNN, at han gerne ser, at myndighederne også tager fængselsstraffe i brug. Han mener, at fængslinger vil sende et signal til de rejsende, så antallet af sager om urolige passagerer kan blive bragt ned.

Den største bøde, der blev uddelt i den seneste omgang, sprængte den ellers fastsatte ramme på 35.000 dollar.

En flypassager er anklaget for at have smidt sin bagage mod en anden passager, og mens vedkommende lå på gulvet i JetBlue-flyet, skal personen have grebet fat om anklerne på en kabineansat og stukket hovedet op under hendes nederdel. Hændelsen fandt sted 24. maj i år på en flyvning fra New York til Orlando og tvang flyet til at lande i delstaten Virginia. Bøden lød på 45.000 dollar (286.000 kroner, red.).

 

Relaterede artikler:

USA skærper kursen over for urolige flypassager

Gaffatape er sidste udvej mod urolige flypassagerer

Flere urolige flypassagerer – masker og ikke alkohol