Passagerer i American Airlines-fly. (Foto: viewfromthewing.com)

USA skærper kursen over for urolige flypassager

Passagerer, der optræder truende eller voldeligt på flyvninger i USA, kan fremover se frem til bøder på op til 215.000 kroner og fængselsstraf. Det sker efter en stigning i antallet af episoder.

Amerikanske flyselskaber har under coronapandemien og senest i kølvandet på stormløbet på Kongressen i Washington DC i stigende grad oplevet problemer med passagerer, der opfører sig truende eller voldeligt.

Der har eksempelvis været tilfælde, hvor passagerer har nægtet at bære mundbind, hvilket er obligatorisk på flyvninger i USA, samt episoder med Trump-tilhængere, der var urolige og højtråbende ombord på fly efter stormen på Kongressen.

Episoderne får nu de amerikanske luftfartsmyndigheder, FAA, til at skærpe kursen over for voldelige eller urolige flypassagerer. Ifølge FAA har der været en foruroligende stigning i antallet af hændelser, hvor flypassagerer har optrådt truende eller voldeligt, og hvor piloterne derfor har været nødt til at afbryde flyvninger.

Fra advarsler til bøder og fængsel
FAA’s direktør Steve Dickson har derfor underskrevet et dekret om en strengere håndhævelsespolitik over for urolige flypassagerer.

”Flyvning er den sikreste transportform, og jeg underskrev denne ordre for at det fortsat skal være sådan,” siger Steve Dickson.

De amerikanske luftfartsmyndigheder har tidligere håndteret hændelser med urolige passagerer ved hjælp af en række forskellige metoder – lige fra advarsler og rådgivning til bøder.

Fremover vil FAA imidlertid ikke bruge advarsler eller rådgivning i disse sager, men i stedet forsøge at retsforfølge enhver passager, der angriber, truer, skræmmer medlemmer af flybesætningen eller blander sig i deres arbejde. De nye regler gælder fra 30. marts 2021.

Passagerer, der blander sig i, fysisk overfalder eller truer med at angribe flybesætningen eller enhver anden ombord på et fly, vil blive mødt med hårde sanktioner, herunder bøder på op til 35.000 dollar (215.000 kroner) og fængsel. Det begrundes blandt andet med, at truende passagerer kan distrahere og forstyrre besætningsmedlemmernes sikkerhedsfunktioner.

1.300 sager på 10 år
FAA har i løbet af de seneste 10 år indledt flere end 1.300 sager mod urolige passagerer i løbet af de sidste 10 år, heriblandt nylige sager om passagerer, der angiveligt har overfaldet kabinepersonale, der bad de pågældende passagerer om at bære mundbind.

En af sagerne drejer sig om en passager på en Allegiant Air-flyvning fra Clearwater i Florida til Mascoutah i Illinois i august sidste år. Passageren råbte gentagne gange obskøne ord mod en kabinemedarbejder og slog medarbejderen, ligesom passageren tog den interne telefon, som kabinemedarbejderen brugte til at tale med kaptajnen om passagerens opførsel. Striden drejede sig om kravet om at bruge mundbind ombord.

Som et resultat af passagerens handlinger valgte kaptajnen at afbryde flyvningen. FAA har foreslået, at give denne passager en bøde på 15.000 dollar, hvilket svarer til cirka 92.000 kroner.

 

Relaterede artikler:

United vil beskytte ansatte mod valguroligheder

Passager får dom for at smadre toilet på Finnair-fly

Kampagne mod urolige flypassagerer