Skærpet praksis for beskatning af rejser

Landsskatteretten har i en afgørelse fra 2008 skærpet praksis, hvor medarbejderrejser vil blive beskattet, hvis der ikke er et klart fagligt indhold i rejsen.

Rejsende medarbejdere i virksomheder er som udgangspunkt skattepligtige af egentlige forretningsrejser. Når en medarbejder er på forretningsrejse, og denne forretningsrejse har en direkte sammenhæng med virksomhedens såkaldte indkomstskabende aktiviteter, skal medarbejderen ikke beskattes af rejsens værdi. Det skriver RevisorGruppen Danmark i seneste udgave af kundebrevet FACIT.

Baggrunden er en afgørelse fra 2008 i Landsskatteretten, hvor det blev fastslået, at medarbejdere, som er beordret på rejse af deres arbejdsgiver (herunder bestyrelsesrejser m.v.), kan blive beskattet af rejsens kostpris, hvis der ikke er et klart fagligt og forretningsmæssigt indhold i arrangementet.

Østre Landsret har ifølge FACIT afsagt dom i en sag om beskatning af medarbejderne af en arbejdsgiverbetalt rejse. Virksomheden havde inviteret samtlige medarbejdere med ledsagere på en fire-dages rejse til Prag, som tak for en stor indsats i en for virksomheden turbulent tid.

Prag

Prag – en dyr rejse efter SKAT´s mellemkomst

Deltagerne rejste ud om fredagen og var hjemme igen mandag aften. Den samlede firmabetalte udgift til rejsende udgjorde 5.205 kr. pr. deltager. Derudover var der tale om en vis egenbetaling fra deltagerne.

Landsskatteretten fandt, at deltagerne hver skulle beskattes af 5.205 kr., idet “rejsen havde været af altovervejende turistmæssig karakter“.

Skatteministeret havde i sagen gjort gældende, at:

  • Der ikke var tale om en forretningsrejse med konkret og direkte sammenhæng med virksomhedens drift.
  • Der var tale om en turistrejse med det formål at belønne og kompensere medarbejderne for en ekstraordinær arbejdsindsats og at øge deres tilfredshed.
  • Det ikke gør rejsen skattefri, at deltagerne er tvunget til at følge et bestemt program, og at de således i den konkrete sag ikke var frit stillet med hensyn til, hvordan de ville tilbringe tiden – og med hvem.



Skatteministeriet udtalte også, at den skattemæssige behandling af arrangementet/rejsen ville være den samme, hvis der havde været tale om et weekendarrangement i Danmark med tilsvarende formål og indhold.