Frankfurt Lufthavn. (Foto: Fraport AG | PR)

Skarp stigning i efterspørgslen pressede Frankfurt

I løbet af det forgangne år kæmpede Frankfurt Lufthavn fortsat med eftervirkningerne af pandemien, ligesom storlufthavnen oplevede en nedgang i mængden af fragt i forhold til 2021.

Selvom opdagelsen af omikronvarianten af COVID-19 betød, at 2022 startede lidt skævt, kunne man i Frankfurt Lufthavn glæde sig over, at der fra marts og fremefter kom fart på væksten i den tyske storlufthavn.

Fraport AG, der ejer og driver lufthavnen, oplyser, at i alt 48,9 millioner passagerer gik gennem terminalerne i Frankfurt i det forgange år. Det er et fald på 30,7 procent i forhold til 2019-niveauet, da lufthavnen dengang betjente 70,5 millioner rejsende.

De fritidsrejsende var de første, der vendte tilbage, da rejserestriktionerne begyndte at blive lempet og grænserne genåbnet, men ifølge Fraport AG steg efterspørgslen efter erhvervsrejser også løbende frem mod slutningen af året.

Håndterede mindre fragt end året før
Samlet set blev der foretaget 382.211 starter og landinger i lufthavnen i løbet af 2022, hvilket svarer til 75 procent af niveauet fra det sidste normale år inden COVID-19, da der i 2019 var 513.912 flybevægelser i storlufthavnen.

Mens både antallet af passagerer og flybevægelser sidste år voksede i forhold til året før, hvor pandemien fortsat var en faktor, gjorde det samme sig dog ikke gældende for mængden af luftfragt. Den faldt, og i 2022 blev der håndteret to millioner metriske ton i lufthavnen.

Det repræsenterer et fald på 4,7 procent i forhold til 2019, hvor tallet var 2,1 millioner metriske ton, men det er 13 procent mindre end i 2021, da mængden på daværende tidspunkt var 2,3 metriske ton. Udviklingen skyldes luftrumslukninger grundet krigen i Ukraine, COVID-19-restriktionerne i Kina samt den generelle økonomiske situation med stigende inflation, lyder det.

Ustabil genstart af trafikken
Frankfurt var en af de lufthavne, hvor personalet i sommeren sidste år havde svært ved at følge med efterspørgslen. Det skyldtes blandt andet mangel på ansatte, da en del af lufthavnens medarbejdere blev afskediget i forbindelse med, at ledelsen tilpassede driften til forholdene under pandemien. Konsekvensen blev, at lufthavnen måtte sænke kapaciteten i det daglige antal operationer.

Stefan Schulte, der er koncernchef i Fraport AG, kalder 2022 for et ”turbulent og udfordrende” år for hele luftfartsbranchen.

”I hælene på nedlukningerne i starten af året betød en pludselig og skarp stigning i efterspørgslen, at der opstod et hårdt pres på alle dele af driften. Resultatet blev, at genstarten af flytrafikken i mange lufthavne – inklusive Frankfurt – blev ustabil.”

”Med hensyn til fremtiden er vi overbeviste om, at væksten vil fortsætte i 2023. Folk er ivrige efter at rejse, og vi arbejder på højtryk for at sikre, at passagererne får den bedst mulige oplevelse i lufthavnen. Ikke desto mindre er situationen dog fortsat udfordrende.”


Relaterede artikler:

Lufthansa og Frankfurt Lufthavn i joint venture

Lufthansa bifalder reduktion i Frankfurt-kapacitet

Ryanair i straffeaktion mod europæisk storlufthavn