Speed-dating skydes i gang lørdag

Lørdag begynder dette års World Routes-konference, hvor flyselskaber og lufthavne fra hele verden ser hinanden an. Billund Lufthavn og SAS er blandt deltagerne i Las Vegas.

Fra lørdag og fire dage frem er luftfartsselskaber og lufthavne fra hele verden samlet i Las Vegas i staten Nevada i USA til det der populært må betegnes som speed-dating. Lufthavnene skal overbevise flyselskaberne om, at lige præcis deres lufthavn er den destination, som flyselskabet mangler i sit rutenet. Og at der er et stort uopdyrket marked og solidt passagergrundlag i lige præcis en rute til deres asfalt.

Flyselskaberne skal på den anden side forsøge at forhandle så attraktive vilkår på plads for en eventuel ny rute og ikke være bange for at spille flere lufthavne ud mod hinanden. Den der kan give de bedste vilkår og ofte de største opstartsrabatter vinder.

Input fra passagerer
Blandt deltagerne i Las Vegas er flere danske og skandinaviske lufthavne og flyselskaber. En af dem er Billund Lufthavn, der ikke lægger skjul på, at World Routes blandt andet skal bruges til at gøre Danmarks næststørste lufthavn synlig over for de flyselskaber, som måske ikke umiddelbart har lufthavnen på nethinden.

Med i bagagen har Billund Lufthavn input fra lufthavnens passagerer.

”Passagererne i Billund Lufthavn kommer ofte med gode input til os om nye ruter og destinationer, og vi arbejder også selv intensivt med det gennem hele året. Arrangementet i Las Vegas er et særdeles effektivt mødested, da vi på få dage får mulighed for at diskutere markedspotentialet for direkte ruter til Vestdanmark med et stort antal flyselskaber, siger lufthavnens direktør Kjeld Zacho Jørgensen.

Passagererne skal dog ikke begynde at glæde sig for tidligt. For der kan sagtens gå to år eller mere fra den første flirt i Las Vegas til den røde snor klippes og en rute rent faktisk åbner.

Snak i korridorerne
En anden deltager fra de hjemlige himmelstrøg er SAS. For det skandinaviske flyselskab er der flere formål med deltagelsen i World Routes. For det første handler det om at træffe helt nye lufthavne, som kunne være interessante at starte ruter til. For at kunne vurdere om en rute vil være rentabel har SAS brug for mere end en god snak i korridorerne i messecenteret i Las Vegas. Detailinformation om markedssituationen, rejsemønstre, transfertrafik og det lokale erhvervsklima er bare nogle af de oplysninger, som SAS og andre luftfartsselskaber vil efterspørge.

SAS vil også bruge World Routes til at møde repræsentanter for de lufthavne, som selskabet allerede flyver til og samarbejder med. For med mere end 100 destinationer i sit rutenetværk kan det ofte være svært for SAS at følge med i udviklingen i den enkelte lufthavn. Hvordan udvikler lufthavnen og ikke mindst regionen, som lufthavnen ligger i, sig? Og kunne der være basis for flere frekvenser og mere kapacitet på ruterne til lufthavnen?

Endelig handler det om at vise flaget og signalerer over for lufthavnene, at SAS er en interessant partner, som offensivt leder efter nye destinationer.

CHECK-IN.dk’s fagredaktør, Ole Kirchert Christensen, er på plads i Las Vegas og vil i de kommende dage løbende rapportere fra kongressen.