Spies-guide: Overrasket over festligheder i Egypten

Sara Axelsen fra Holstebro er en af mange Spies-ansatte, der har ansvaret for rejsearrangørens omkring 600 danske gæster, der i øjeblikket befinder sig i Egypten. Hun er overrasket over, hvor festligt skiftet blev modtaget.

I denne uge holdt de danske charterarrangører vejret, da begivenhederne i Egypten eskalerede og onsdag aften førte til hærens afsættelse af Mohamed Mursi som landets præsident.

Hos charterarrangørerne står der meget på spil, idet der i disse uger befinder sig rigtig mange skandinaviske turister i landet, der ligger i den nordøstlige del af det afrikanske kontinent og det sydvestlige hjørne af Asien via Sinai-halvøen.

Ifølge Spies, der er Danmarks største charterarrangør, er der roligt på charterdestinationen Hurghada og de øvrige turiststeder. Til at bevidne dette fik pressen i fredags adgang til at tale med den danske rejseleder Sara Axelsen fra Holstebro, der har base på dansker-hotellet Sunwing Makadi.

“Der er stille og roligt her i Hurghada. Der er demonstrationer i Kairo og Alexandria, og vi har indtil videre aflyst vores udflugter til Kairo og Luxor. Vores gæster har ikke mærket noget til det, udover at de har kunnet følge med i nyhederne på TV. Vi har informeret dem om skiftet og forklaret, at vi nu befinder os i et militærstyre,“ forklarer Sara Axelsen til CHECK-IN.dk.

Selv oplevede Sara Axelsen ikke på direkte hold revolutionen i Egypten i slutningen af januar måned 2011. Hun fulgte det på dansk TV, da hun på dette tidspunkt var under uddanellse på Holstebro Handesskole.

“Jeg fornemmer, at der er en utrolig stor forskel på det der skete for to og et halvt år siden. Folk er mere glade, og imamer og præster står sammen. Det virker som om, at det har forenet befolkningen. Jeg er blevet utroligt overrasket over, hvor festligt det var,“ siger den unge Spies-guide, der sammen med sine kolleger har ansvaret for 600 danske Spies-gæster i Egypten.

Var forberedt
Spies-medarbejderne i Egypten har i den seneste uges tid været i løbende kontakt med Udenrigsministeriet, den danske ambassade i Egypten samt rejseselskabets hovedkontor hjemme i Danmark.

“Vi sendte en SMS ud til gæsterne og indkaldte til informationsmøde samme dag, som hærens ultimatum til regeringen udløb. Hvis der var den mindste fare, ville vi ikke have vores gæster hernede. Man ved ikke, hvordan situationen udvikler sig, og vi havde planer for, hvad der skulle ske, og hvor vi skulle gå hen i tilfælde af, at tingene udviklede sig,“ forklarer Sara Axelsen.

Men heldigvis viste det sig, at der overvejende var glæde i den egyptiske befolkning over, at præsidenten var blevet afsat.

“Folk var glade. De lokale jublede. De tror, at der med skiftet sker noget nyt for Egypten,“ konkluderer Sara fra Holstebro.

—-
Interviewet med Sara Axelsen blev foretaget fredag den 5. juli kl. 14.00, hvilket var før tidspunket, hvor Mursi-støtter og Det Muslisme Broderskab primært i Kairo og Alexandria satte sig til modstand overfor det nye styre, hvorved mere en 30 mennesker i løbet af fredagen mistede livet og mere end 1.000 blev sårede.