Mount Agung i udbrud (Foto: Twitter / Channel News Asia)

Lufthavn lukket efter vulkanudbrud

Først var lufthavnen i Lombok lukket efter udbruddet i vulkanen Mount Agung, og mandag har askeskyen også lukket den internationale lufthavn i Denpasar på Bali.

En af verdens farligste vulkaner er gået i udbrud. Der er tale om Mount Agung på den indonesiske ø Bali, der hvert år besøges af op imod fem million turister.

Allerede i tirsdags kom det første udbrud, hvor det primært var gasser, der fandt vej fra vulkanens indre, men i lørdags kom det andet udbrud, der havde magma (smeltet bjergart, red.) og aske med sig.

Det har derfor skabt udfordringer for flytrafikken i området. Det indonesiske vulkanaskeobservatorium har opgraderet varslingen til kode “rød”, der er det højeste varslingsniveau. Det betyder, at der er risiko for, at askeskyen kan nå op i en højde på over 6.000 meter.

Lørdagens udbrud fik askeskyen til at bevæge sig i i sydøstlig retning, hvilket lukkede den internationale lufthavn på Lombok, der er en af naboøerne til Bali. Det er dog atter blevet åbnet i dag, efter at flere tusinde flypassagerer har opholdt sig mere end et døgn i lufthavnen, der årligt betjener 3,5 millioner passagerer.

Mange aflysninger
Mens det i første omgang var nødvendigt at lukke lufthavnen i Lombok, var Ngurah Rai-Denpasar International Airport på Bali stadig åben indtil natten mellem søndag og mandag dansk tid, selvom en række flyselskaber har aflyst flyvninger til og fra lufthavnen. Hver dag rejser i gennemsnit mellem 50.000 og 60.000 passagerer til og fra den travle internationale lufthavn.

KLM måtte søndag opgive at gennemføre rutenummer KL835 fra Singapore til Denpasar. Boeing 777-flyet var allerede undervejs fra Singapore til Denpasar, da piloterne besluttede at vende op nord for Surabaya og returnere til Singapore.

“KLM følger nogle strikse sikkerhedsregler, når det handler om vulkanudbrud, og vi betragter det ikke som sikkert at lande i Denpasar-lufthavnen i mørke. Strandede passagerer vil blive ombooket til KLM-partnerflyselskaber men kun på flyvninger, der afgår eller ankommer i dagslys,” skriver KLM i en pressemeddelelse.

I løbet af lørdag og søndag måtte også Jetstar, Virgin Australia, Air Asia og Cathay Pacific aflyse en række flyvninger til og fra Denpasar, mens de lokale indonesiske flyselskaber samt Singapore Airlines har opereret i henhold til tidtabellen. Det er kun KLM, der flyver fra Europa til Denpasar, og mange passagerer vælger oftest at flyve til Bali via Singapore eller Bangkok, eller via Doha og Dubai i Mellemøsten.

Senest den 3.161 meter høje keglevulkan gik i et stort udbrud var i 1963, hvor flere end 10.000 mennesker omkom, da sikkerhedsvarslingerne angiveligt ikke blev taget alvorligt. Det var eksplosive udbrud med glødende askelaviner og lavastrømme, der forårsagede store skader og var skyld i det store tabstal.

 

Relaterede artikler:

SAS tilbyder ombooking på grund af vulkanrisiko

Danske turister vender tilbage til Bali

Vil flyve nonstop fra Europa til Bali

Emirates åbner ny rute til Bali