Vulkanudbruddet startede i Geldingadalur nr Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. (Foto: Iceland Met Office)

Luftfarten ikke påvirket af islandsk vulkanudbrud

Et vulkanudbrud i Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen uden for Reykjavik, hvor den internationale Keflavik-lufthavn ligger, har ikke skabt de store udfordringer for flytrafikken.

Da det islandske vulkanudbrud på Eyjafjallajökull i 2010 lammede den europæiske flytrafik i mere end en uge, var der ingen der kunne forestille sig, at noget så generende for flytrafikken kunne ske igen. Dengang måtte 100.000 europæiske flyvninger aflyses fra den 14. til den 25. april, hvor luftrummet var lukket i store dele af Europa.

Sidenhen skulle det vise sig, at COVID-19 var en større trussel for luftfarten end en islandsk askesky. Men sent fredag aften gik Fagradalsfjall-vulkanen i udbrud for første gang i omkring 800 år efter flere uger med øget seismisk aktivitet og omkring 40.000 mindre jordskælv i området.

Selvom Fagradalsfjall kom i udbrud fredag aften, blev der ikke umiddelbart taget skridt til at lukke for flytrafikken, og det er således i første omgang op til flyselskaberne, om de vil fortsætte operationerne.

“Flyselskaberne baserer deres beslutninger om fortsatte flyvninger på aspekter såsom askeprognoser fra det islandske meteorologiske institut og dets partnere,” skriver den islandske lufthavnsoperatør Isavia, der er ansvarlig for driften i Keflavik International Airport og tre andre islandske lufthavne.

Ingen flyaflysninger
Da udbruddet blev registreret fredag aften, blev koden for flytrafikken med det samme hævet til rød, men på dette tidspunkt var der stærkt begrænset flytrafik.

Et Wizz Air-fly fra Warszawa landede i Keflavik-lufthavnen 20 minutter efter midnat, og det kunne returnere med forsinkelse efter lidt mere end en times ophold i den islandske lufthavnen. Lørdagens Icelandair-flyvninger til København og Amsterdam er gennemført uden problemer, men søndag aflyser Icelandair til Paris, Stockholm og København, hvilket givetvis skyldes andre forhold.

Farvekoden for Keflavik International Airport blev lørdag formiddag sænket fra rød til orange, og der er ingen indikation på, at der er produktion af aske og således ikke nogen umiddelbar fare for luftfarten.

Det er kun Icelandair, der betjener København i øjeblikket. SAS har ikke fløjet fra København til Keflavik siden den 30. september sidste år med undtagelse af en enkelt rotation den 27. december mellem jul og nytår.

Ikke så farlig som Hekla
Flere gange gennem de seneste 10 år har der været bevægelser omkring vulkanen Hekla, som er den mest frygtede vulkan, og den vil potentielt kunne udgøre en fare for flytrafikken, da den hver dag overflyes af mange passagerfly.

Da Hekla gik i udbrud den 17. august 1980 havde et passagerfly netop overfløjet vulkanen omkring 25 til 30 sekunder før aske og lavarester blev skudt højt i vejret og nåede op i flyvehøjden. 

 

Relaterede artikler:

Icelandair advarer om muligt islandsk vulkanudbrud (STANDBY.DK)

Frygtet islandsk vulkan kan komme i udbrud

Fare for nyt vulkanudbrud på Island