Ethiopian Airlines Boeing 787-8 Dreamliner.

Star Alliance-medlem fravælger Danmark

Star Alliance-medlemmet Ethiopian Airlines vil næste år forlænge sin Stockholm-rute videre til Oslo, da det finder det norske marked mere interessant end det danske.

I 2003 flyttede Ethiopian Airlines sin flyrute mellem Addis Abeba og Skandinavien fra København til Stockholms Arlanda Lufthavn. Nu har selskabet besluttet fra næste år at forlænge ruten fra Stockholm videre til en anden skandinavisk destination og tilbage via Stockholm til Addis Abeba. I 2016 er det planen at etablere en direkte rute mellem Addis Abeba og den nye skandinaviske destination, som bliver Oslo Gardermoen.

Der bliver således ikke tale om at Star Alliance-medlemmet vender tilbage til Københavns Lufthavn, som ellers er det primære trafikknudepunkt for et andet Star Alliance-medlem, SAS. Lufthavnen er desuden Skandinaviens største lufthavn og suverænt størst målt på udenrigstrafik.

Men for et selskab som Ethiopian Airlines, så er det primære parameter for valg af destinationer hvor der er det største marked på den konkrete destination. Omfanget af feedertrafik med andre selskaber ind til destinationen kommer i anden række.

Ikke overvejet genåbning
Med mere end 10.000 etiopiere er Sverige det land i Skandinavien, hvor der bor suverænt flest udvandrere og efterkommere af udvandrere fra det afrikanske land. På andenpladsen kommer Norge langt foran Danmark, og derfor er valget af Gardermoen i stedet for Kastrup ”lige til højrebenet”. Ja, København har faktisk slet ikke været på bordet.

”Vi har ikke overvejet at genåbne ruten til København. Vi ser på det norske marked som mere spændende,” siger Ethiopians chef for Sverige, Bruck Alemtaye, til den norske avis Aftenposten.

”Vi har vurderet Oslo over lang tid, og mener tiden er inde for at sætte ruten i gang. Vi vil gerne blive det nye brohoved mellem Skandinavien og Afrika,” siger landechefen.

Ethiopian Airlines bruger i dag Boeing 767 og Boeing 757 fly på ruten mellem Addis Abeba og Stockholm, som betjenes to gange om ugen. Selskabet har i dag 10 Boeing 787 Dreamliner-fly og er Afrikas største operatør af flytypen. Næste år modtager selskabet yderligere tre drømmefly, og den svenske landechef håber, at en af de nye Dreamlinere vil blive sat ind på ruten til Stockholm og Oslo.

Ethiopian Airlines håber at kunne indsætte Boeing 787 Dreamliner på ruten til Stockholm og Oslo.