Statsminister Mette Frederiksen ved nytårstalen den 1. januar 2022. (Screendump fra video på stm.dk)

Statsministeren: Helt grøn indenrigsflyvning i 2030

Statsminister Mette Frederiksen satte i sin nytårsaftale et meget ambitiøst mål for dansk indenrigsluftfart, der skal være helt grøn i 2030. Branchen er klar til dialog.

Ikke overraskende kom statsminister Mette Frederiksen i sin nytårsaftale ind på klimaet. I Hendes Majestæt Dronningens nytårsaftale, der er koordineret med Statsministeriet, var der allerede varmet op, da dronningen talte om “grønne” brændstoffer til fly og skibe og de udfordringer og forpligtelser, der er forbundet med at nå målene for klimaneutralitet og bæredygtighed.

Statsministeren understregede i sin nytårstale, at Danmark skal gå foran, når andre i verden er for langsomme, og det gælder eksempelvis for flytrafikken.

“At rejse er at leve, og derfor flyver vi. Men det er samtidig skadeligt for vores klima. Tænk, hvis Danmark kan være med til at løse det problem,” lød det fra Mette Frederiksen.

“Vi skal gøre det grønt at flyve. Derfor vil regeringen sætte et ambitiøst mål: Senest i 2025 skal danskerne have mulighed for at flyve grønt på en indenrigsrute. Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark.”

Venter på regeringens konkrete udspil
Mette Frederiksen gav i sin tale udtryk for, at det vil blive svært, men at det er et opnåeligt mål. Der blev nævnt muligheden for et egentligt grønt gennembrud  – ikke alene for Danmark, men for hele verden.

Dermed tog statsministeren hul på det udspil, som regeringen i 2022 vil lancere i forhold til grøn omstilling af flytrafikken. Transportminister Benny Engelbrecht havde allerede i sin nytårskommentar på CHECK-IN.dk løftet sløret for, at der fremover skal arbejdes med flytrafik på en ny måde.

“Jeg ved, I venter på vores træk, og at der med den grønne køreplan vil ske store forandringer i den måde, vi arbejder med flytrafik på, men modsat andre skakspil så er det her ikke et spil med to modspillere. Det er en opgave, der skal løses af to medspillere, og derfor glæder det mig, at jeg allerede hører og oplever en positiv tilgang fra jer til at imødekomme og også deltage i den grønne omstilling af luftfarten,” skrev ministeren.

Branchen er klar til dialog
Københavns Lufthavn kalder i et tweet statsministerens udmelding om CO2-fri indenrigsflyvning i 2030  for “spændende og ambitiøs”. 

“Vi er klar til at samarbejde om at levere en grøn og konkurrencedygtig luftfart,” lyder det fra den danske hovedstadslufthavn.

Hos Dansk Erhverv er der entydig opbakning til statsministerens forslag om grøn indenrigsflyvning. 

“Vi er i Dansk Erhverv helt enige med statsministeren. Vi ser frem til den videre dialog og håber, at man vil lytte til Klimapartnerskabet for Luftfarts forslag,” skriver branchedirektør Jesper Kronborg i et tweet.

Luftfarten har via brancheforeningen BDL gennem længere tid foreslået en løsning, hvor hver afrejsende flypassager skal betale et bidrag til en klimafond med henblik på at kunne igangsætte arbejdet med udvikling og produktion af grønt PtX-brændstof.

 

Relaterede artikler:

Vi er langsomt ved at komme på vingerne igen

CPH: PtX-udspil skaber klarhed for dansk luftfart

Klimaros til luftfartsbranchen fra minister