Air Greenlands Airbus A330-800neo med navnet Tuukkaq. (Foto: Christian Granhøj Skouboe)

Største investering i Air Greenlands historie

Air Greenland har tirsdag eftermiddag fået overdraget selskabets helt nye Airbus A330-800neo ved en ceremoni i Toulouse. Flyet ankommer onsdag til Kangerlussuaq.

“Timmisartorsuartaaqaagut,” (“endelig har vi fået ny, stor flyver”) lød det fra Air Greenlands bestyrelsesforkvinde Bodil Marie Damgaard, da det grønlandske flyselskab tirsdag ved en ceremoni hos Airbus i Toulouse fik overdraget en splinterny Airbus A330-800neo.

Flyet, der har fået navnet Tuukkaq, flyves onsdag hjem fra Toulouse og lander i lufthavnen i Kangerlussuaq kl. 13.00 lokal tid (kl. 17.00 dansk tid), hvor flyets ankomst vil blive fejret med kaffemik for bygdens borgere i Air Greenlands hangar.

“Nu begynder et nyt kapitel for Air Greenland. Investeringen i Tuukkaq er et vigtigt skridt, som skal gøre os klar til øget konkurrence. Vi står over for en ny virkelighed med nye indfaldsporte til Grønland med de nye landingsbaner. Air Greenland er klar til at fortsætte med at binde landet sammen – også til og fra Grønland,” sagde Bodil Marie Damgaard ved tirsdagens leveringsceremoni.

Bodil Marie Damgaard er en del af en større delegation fra Grønland med landsstyreformand Múte B. Egede og Air Greenlands administrerende direktør Jacob Nitter Sørensen.

Vigtigt og nødvendigt
Det nye fly er en investering til et trecifret millionbeløb, selvom den officielle listepris er oppe omkring 1,9 milliarder kroner. 

Air Greenland er ejet af Selvstyret, og landsstyreformand Múte B. Egede var da også stolt over, at det er lykkedes at anskaffe sig et helt nyt atlantfly til flyselskabet.

“Dette er Air Greenlands største investering nogensinde – en vigtig og nødvendig investering og en perfekt timing forud for åbningen af de nye internationale lufthavne i Nuuk og Ilulissat. Investeringen skal bidrage til udviklingen af Grønland på en positiv måde.”

Grønt brændstof i tankene
Air Greenlands administrerende direktør benyttede lejligheden til at fremhæve, at de nye Rolls Royce Trent 7000-motorer er certificeret til en iblanding på 50 procent grønt brændstof, og man har fra begyndelsen forpligtet sig til at iblande fem procent bæredygtigt brændstof på samtlige afgange med Tuukkaq.

“Dermed understøtter vi målet om at Grønland skal blive en bæredygtig destination. Jeg er stolt over at Air Greenland er en af de første flyselskaber i Europa, som gør alvor af den grønne omstilling i luftfartsbranchen,” lød det fra Air Greenland-direktøren.

I forbindelse med leveringsceremonien blev der udvekslet de obligatoriske gaver. På vegne af Air Greenland overdrog Jacob Nitter Sørensen to håndlavede miniaturer af en grønlandsk kajak, mens Airbus havde en statuette af en harpunspids, Tuukkaq, med til Air Greenland.

 

Relaterede artikler:

Tuukkaq ankommer til Grønland om tre uger

Air Greenland åbner salget til A330-800neo

Airbus A330neo til Air Greenland