En Boeing 737 MAX 8 fra Corendon Airlines fik skader under en tornado i Antalya International Airport. Foto: Antalyaspotter

Store skader efter tornado i tyrkisk ferielufthavn

En tornado hærgede Antalya Airport i lørdags, og det resulterede blandt andet i skader til tre tyrkiske fly og væltede busser og flytrapper.

Alvorlige scener udspillede sig i løbet af lørdagen i sidste uge, da en tornado passerede hen over asfalten i Antalya Internatonal Airport.

Tornadoen raserede den tyrkiske lufthavn, hvor 12 personer kom lettere til skade. Der skete markant fysisk skade på tre fly og en politihelikopter, mens to lufthavnsbusser, en minibus og flytrapper tippede om på siden under den kraftige hvirvelsky. Det skriver flere medier – herunder Aviation24.be.

De tre beskadigede fly var en Airbus A321-200 (registrering TC-OEB) fra det tyrkiske flyselskab Onur Air, mens et andet tyrkisk flyselskab, Corendon Airlines, fik ødelæggelser på en af sine Boeing 737 MAX 8 (registrering TC-MKS). Skaderne kom blandt andet som følge af flytrapper, der stod parkeret hen til dørene på flyene, og som væltede under tornadoens hærgen. Et tredje tyrkisk fly – en Boeing 737-800 fra Sunexpress (registrering TC-SOF) – fik ligeledes mærkbare skader.

Tornadoer er et fænomen, der særligt forekommer i det midtvestlige USA, men de ødelæggende hvirvelskyer opstår også ind i mellem i og omkring Europa.

Flere personer, der var til stede under tornadoens forbifart i den sydvesttyrkiske lufthavn, tog video og billeder af det farlige vejrfænomen og lagde det på sociale medier. Se video og billeder nederst i artiklen.

Flere tornadoer på få dage
Tyrkiske medier rapporterer, at lørdagens tornado i Antalya International Airport var den femte tornado på kun fire dage i regionen. De kraftige storme begyndte onsdag i sidste uge, hvor de hærgede Kumluca, Kemer og Finike – alle distrikter i provinsen Antalya. Bygninger, landbrugsafgrøder og køretøjer er blevet beskadiget.

Antalya International Airport ligger 13 kilometer nordøst for centrum af Antalya. Lufthavnen har særligt travlt i sommerhalvåret, hvor turisterne valfarter til for at nyde solen ved de mange strandresorts ud til Middelhavet. Mange af turisterne er danske, ligesom mange fodboldklubber også ynder at holde træningslejr på den tyrkiske feriedestination.

I 2017 håndterede Antalya International Airport små 28 millioner passagerer, hvilket gør den til Tyrkiets tredjestørste lufthavn. Kun de to Istanbul-lufthavne Atatürk og Sabiha Gökcen er større på passagerantal.

Byen Antalya er med små 1,2 millioner indbyggere Tyrkiets femtestørste by. Den tyrkiske feriedestination er ofte i top 5 over danskernes foretrukne steder at holde charterferie.

Herunder opsigtsvækkende video og billeder fra Twitter-brugeren JACDEC, der rapporterer om blandt andet luftfartshændelser:

Relaterede artikler:

SunCharter flytter fra Antalya til Alanya

På vej mod 100 internationale ruter fra Jylland

SAS åbner 17 nye ruter fra Skandinavien