Stormen kostede 100 aflyste flyoperationer

Gårsdagens orkanagtige storm gik også hårdt ud over flytrafikken. Samtlige danske lufthavne var berørt af aflysninger og forsinkelser, og samlet måtte op imod 100 operationer aflyses i de tre største danske lufthavne.

Meterologerne havde i løbet af weekenden udsendt stormvarsel for Danmark for mandag den 28. oktober. Denne dato vil da også gå over i historien som dagen, hvor man målte de højeste vindhastigheder nogensinde i Danmark. I Kegnæs på Sydals blev der i går eftermiddag målt de såkaldte middelvinde på 38 meter i sekundet samt op til 54 meter i sekundet i vindstødene. Det er definitionen på en orkan.

Lufthavne og flyselskaber var indstillet på, at det ville blive en dag ud over det sædvanlige.Allerede fra morgenstunden havde KLM valgt at aflyse middagsrotationerne fra Amsterdam til København, Billund og Aalborg. Denne disposition viste sig at være klog, idet stormen i det sydvestlige Jylland begyndte at genere flytrafikken i Billund først på eftermiddagen.

Lufthansa´s rutenummer LH838 fra Frankfurt til Billund med planlagt ankomst i Billund kl. 13.50 måtte omdirigeres til Hamborg Lufthavn, hvor flyet landede kl. 15.14 i stedet. Turkish Airlines valgte i går at flyve udenom Billund, således at afgangen fra Aalborg gik direkte til Istanbul, hvormed et større antal passagerer blev efterladt i den sydjyske lufthavn.

“Lige så snart, at vinden går lidt skævt af banen, så giver det problemer. Vinden kom igår fra sydvest, og banen var våd, hvilket var skyld i aflysningerne. Som udgangspunkt holder vi altid lufthavnen åben, men det er altid piloten, der afgør ud fra de tilgængelige informationer, om det er muligt at lande,“ fortæller driftschef René Høgh fra Billund Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Suspenderede brugen af trapper og jetbroer
I Københavns Lufthavn skulle man ud på eftermiddagen, før man blev generet af det kraftige vindfelt. Her var det først på mandagen opfattelsen, at eventuelle flyaflysninger udelukkende ville være forårsaget af reguleringer i de større nordeuropæiske lufthavne i Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt, London og Paris.

“Københavns Lufthavn forventer ikke, at stormen kommer til at påvirke trafikafviklingen ud af København nævneværdigt, idet vinden forventes at ligge rigtigt i forhold til vores hovedbaner,“ hed det tidligt på mandagen i en presseopdatering fra den danske hovedstadslufthavn.

Den forudsigelse kom ikke helt til at holde stik. Vindstød på op til 40 sekundmeter i Øresund genererede flytrafikken ganske voldsomt. Men de største problemer kom fra en uventet kant. Lufthavnen måtte tidligt på aftenen midlertidigt suspendere brugen af trapper og jetbroer, hvilket påvirkede omkring 400 passagerer, der måtte blive siddende i ankommende fly, førend de kunne komme fra borde.

På et tidspunkt var Københavns Lufthavn så fyldt op, at lufthavnen ikke kunne modtage flere fly. Disse blev omdirigeret til andre lufthavne.Ifølge Københavns Lufthavn blev op imod 75 operationer påvirket af den orkanagtige storm, hvilket betød, at omkring 1.400 afrejsende passagerer fik forsinket eller aflyst deres rejse. I de jyske lufthavne var der op imod 25 aflyste ankomster og afgange.

Da problemerne i Københavns Lufthavn først på aftenen var på sit højeste, blev en række fly dirigeret til jyske lufthavne. Således fik Billund Lufthavn besøg af et easyJet fly fra London samt Aer Lingus og Norwegian fra Dublin. Air Greenlands store Airbus A330 måtte også vejen forbi Billund, førend den i løbet af aftenen kunne sætte kursen mod Københavns Lufthavn.

SAS valgte at omdirigere fly til Aarhus og Aalborg, hvilket betød at fly fra Paris og Stuttgart landede i Aarhus Lufthavn, mens et fly fra Bergen måtte benytte Aalborg Lufthavn til ankomsten.