Passagerer ved check-in i afgangshallen i Billund Lufthavn. (Foto: Billund Lufthavn | PR)

Svag passagertilbagegang i Billund Lufthavn

I maj var der 0,6 procent færre rejsende i Billund Lufthavn i forhold til samme måned året før, og år til dato mangler lufthavnen 45.000 passagerer i at være på niveau med rekordresultatet fra 2023.

Sølle 20.680 passagerer manglede Billund Lufthavn i 2023 for at kunne nå den magiske grænse på fire millioner årlige passagerer, som man i flere år i træk har forsøgt at passere.

I alt 3.979.320 passagerer rejste gennem terminalen i 2023, og der skal i år mere fart på end hidtil, hvis det blot skal lykkes at nå op på samme niveau som sidste år.

I maj var der således 381.827 passagerer, der rejste til og fra Billund Lufthavn, og det var 0,6 procent færre end i maj sidste år, hvilket betyder, at det akkumulerede passagertal ved udgangen af maj landede på 1.352.768 rejsende, og det var faktisk 3,2 procent færre end i samme periode året før.

Dermed mangler der allerede næsten 45.000 passagerer i at nå op på 2023-niveauet.

Højere belægning og lavere billetpriser
Sommeren er ifølge kalenderen netop startet, og lufthavnen kan konstatere, at der er højere belægning på flyene sammenlignet med året før.

“Vi kan se, at selvom vi har færre fly end samme tid sidste år, er belægningen højere, og derfor ender vi på et niveau, der ligner maj 2023. Nu går vi ind i højsæsonen, hvor det er svært at forudse aktiviteten, da forbrugernes tendens lige nu er at købe billetter i sidste øjeblik,” siger Jan Hessellund, administrerende direktør i Billund Lufthavn.

Lufthavnsdirektøren kan samtidig konstatere, at billetpriserne er lave – også i de store måneder i juli og august, hvilket kan give forhåbning om, at det kan trække flere rejsende til.

Endelig kan Jan Hessellund glæde sig over, at der er et stigende antal inbound-rejsende, så der bliver bedre balance i de udbudte ruter. I 2023 blev denne andel fordoblet på bagkanten af COVID-19, og i 2024 udgør de udenlandske turister cirka 36 procent af trafikken i lufthavnen.

Cargo præsterer over markedsniveauet
Billund Lufthavn er i stigende omfang mere end blot passagerer. Der er nemlig godt gang i cargocentret, hvor der fortsættes med tocifrede væksttal.

I maj blev der håndteret 7.805 tons luftfragt, hvilket er 27,0 procent mere end i samme måned sidste år. År til dato ligger de håndterede mængder på 36.795 tons, og det er en stigning på 26,1 procent i forhold til samme periode i 2023.

Det globale luftfragtsmarked er i årets fem første måneder vokset med ni procent, så Billund Lufthavn præsterer i øjeblikket pænt over markedsniveauet.

“Luftfragt vækster globalt, og vi er glade for at bidrage positivt til statistikken og få en masse tons cargo gennem Billund. Vi kan igen rapportere tocifret vækst, hvilket har været en konsekvent tendens gennem hele året. Den stabile stigning vidner om vores stærke position i markedet og evnen til at imødekomme den stigende efterspørgsel på fragtservices,” lyder det fra Jan Hessellund.

 

Relaterede artikler:

Forventet tilbagegang i Billund Lufthavn

Påsken gav atter fremgang i Billund Lufthavn

Tæt på fire millioner passagerer i Billund Lufthavn