‘Svensk-Alt-Sammen’ i SAS-ledelsen

Svenskerne har sat sig tungt på fem af de otte direktørposter i den 8-mands store koncernledelse i SAS. Koncernchef Rickard Gustafson har netop ansat sin tidligere svenske kollega fra forsikringskoncernen Trygg-Hansa/RSA Scandinavia til stillingen som divisionsdirektør i Commercial hos SAS.

Det er ikke lutter tilfældigheder, der præger ledelsesrekrutteringen hos SAS.

Tidligere koncernchef i SAS, Vagn O. Sørensen var angiveligt med til at pege på Rickard Gustafson som ny koncernchef til SAS. Vagn Sørensen kendte Rickard Gustafson fra sin tid som bestyrelsesformand i Codan, der i Sverige har datterselskabet Trygg-Hansa, som den svenske erhvervsmand stod i spidsen for.

Som CEO for Trygg-Hansa og dermed øverste chef for RSA Scandinavia, der er en delaf Royal & SunAlliance, havde svenske Rickard Gustafson samtidigdirektionskollegaen Joakim Landholmsom Chief Operating Officer.

Da Gustafson i september måned sidste år accepterede tilbuddet om at blive ny SAS-koncernchef, måtte de to kollegaer nogle måneder efter afslutte samarbejdet. Men senest den 1. april 2012 bliver de forenet i SAS, idet Joakim Landholm skal være ny Director Commercial med plads i koncernledelsen hos SAS.

Han bliver dermed den femte svensker i den nye koncernledelse hos det skandinaviske luftfartsselskab. De øvrige fire er henholdsvis Rickard Gustafson som koncernchef, Göran Jansson som vice adm. direktør og CFO, Benny Zakrisson med ansvar for Infrastructure og chefjurist Mats Lönnkvist.

I koncernledelsen er derblevet plads til to danskere, henholdsvis Henriette Fenger Ellekrog med ansvar for HR & Kommunikation samt Flemming Jensen med ansvar for Operations.

Dermed er der kun en ledigplads tilbage i den nye koncernledelse. Og den erpå forhånd reserveret til ennordmand, hvorfor der ikke i koncernledelsen bliver bliver plads tilden særdeles kompetente og velrespekterede dansker, Per Møller Jensen. Han er i dag Vice President, Brand, Marketing & EuroBonus i SAS.

“Der skal være mindst én nordmand i koncernledelsen. Der skal være en tydelig repræsentation fra både Norge, Sverige og Danmark,“ sagde Rickard Gustafson, da han for nylig præsenterede den nye 4Excellence strategi på et pressemøde i Stavanger.

Tydelig er repræsentation da også fra det svenske broderfolk, mens Danmark og især Norge har fået reduceret repræsentationen i ledelsesgruppen i det skandinaviske luftfartsselskab. Derfor kan fortidens drilagtige slogan, “Svensk-Alt-Sammen“ let blive trukket frem af mølposen igen.

“May the best man win“

Den nye Director Commercial, Joakim Landholm, har givetvis kvalfikationerne i orden, omend viden om luftfart må antages at være ikke-eksisterende. Men det ville have været klædeligt, om Rickard Gustafson havde valgt en kandidat udenfor sit eget netværk. Valget af sin tidligere direktionskollega kan i værste faldskabe “landskampe“ i det skandinaviske luftfartsselskab, hvilket tiden bestemt ikke er inde til.

“Det er glædeligt, at vi har afsluttet rekrutteringen af en af de to ledige stillinger i vort nye ledelsesteam. Joakim er en erfaren leder med et skarpt intellekt og har gennem sin karriere i forskellige virksomheder og brancher gentagne gange vist, at han kan definere en plan ogefterfølgende levere varen. Jeg er derfor overbevist om, atJoakim vil levere ‘Commercial Excellence’,sammen med det erfarne team i vores kommercielle afdeling,“ begrunder Rickard Gustafson nyansættelsen.

Selvom ansættelsen af Joakim Landholm har et skær af nepotisme over sig, må man blot håbe, at udtrykket“May the best man win“ også har været et element i overvejelserne ved besættelsen af den næstsidste koncernledelsespost i SAS.

Tilbage er kun en ledig stol i koncernledelsen som Director Sales & Marketing. Denne er som nævnt reserveret til en nordmand og forventes annonceret inden længe.