Gøteborg City Airport i Säve.

Svensk citylufthavn i problemer

Tre flyselskaber med Ryanair i spidsen har fået forbud mod at bruge Gøteborgs citylufthavn.

I dag er det 14 dage siden at Gøteborg City Lufthavn pludselig forbød større fly at lande i lufthavnen. Det betød, at Ryanair, Wizzair og det svenske regionalflyselskab Gotlandsflyg i al hast måtte flytte sine flyvninger til Gøteborgs anden lufthavn, Landvetter. Lufthavnen tillader kun selskabet Sparrow Aviation at operere fra lufthavnen. Hvornår de andre selskaber kan vende tilbage med deres fly vides endnu ikke.

Årsagen til det pludselig forbud mod større fly skyldes usikkerhed omkring landingsbanen og taxivejenes bæreevne. Kan de overhovedet holde til vægten af de store Boeing 737 og Airbus A320 fly som Ryanair og Wizzair anvender? Det er stadig uafklaret.

24. største
Sparrow Aviation har fået lov til at fortsætte med sine flyvninger til Stockholms citylufthavn Bromma, da selskabet anvender en flytype, som lufthavnsmyndighederne mener, at asfalten godt kan holde til. Det er et Embraer ERJ-145 regionalt jetfly, som opereres af det britiske flyselskab bmi regional for Sparrow Aviation.

Ryanair flyver normalt fra lufthavnen til blandt andet Bremen og London Stansted med Boeing 737-800 fly, mens Wizzair anvender Airbus A320-fly. På lufthavnens hjemmeside fremgår flyvningerne stadig.

Gøteborg City Airport ligger i bydelen Säve knap 14 kilometer fra Gøteborg centrum. Til sammenligning er der 8,3 kilometer fra Københavns Lufthavn til Rådhuspladsen i København. Lufthavnen er Nordens 24. største og havde lidt over 860.000 passagerer i 2013 – knap en sjettedel af hvad storebroren Gøteborg Landvetter Lufthavn havde af passagerer i samme år.

Gøteborg City Airport ligger omgivet af grantræer cirka 14 kilometer fra Gøteborg centrum. Foto: Averater / Wikimedia Commons.