Stockholm Arlanda (foto: Stina Sandsjö, Swedavia)

Svenske passagertal styrtdykker

Pilotstrejken i SAS satte sine spor i Swedavias trafiktal for maj. Flyskat og flyskam spiller sandsynligvis også en stor rolle.

Kiruna minus 16. Åre Östersund minus 15. Ronneby minus 13.

Det er ikke dagstemperaturen på en vinterdag i tre forskellige svenske byer, men derimod faldet i antallet af passagerer i de tre byers lufthavne i maj måned i år.

Og tager man de største lufthavne i Stockholm Arlanda og Gøteborg Landvetter med, lyder faldene på henholdsvis seks og to procent. Totalt set var der i samtlige 10 lufthavne, som lufthavnsoperatøren Swedavia driver, i maj måned fem procent færre passagerer i forhold til samme måned sidste år.

Blodrøde tal
Trafikstatistikken for maj for de 10 svenske lufthavne er med andre ord præget af blodrøde tal på næsten alle fronter. Swedavia nævner selv pilotstrejken i SAS som årsag til faldet. Men diskussionen om flyskat og flyskam fylder meget i det svenske, og er sandsynligvis også en medvirkende årsag til den markante tilbagegang.

For dykker man længere ned i tallene, står det hurtigt klart, at specielt den svenske indenrigstrafik bløder kraftigt. Samlet set var der 11 procent færre indenrigspassagerer i maj måned i år sammenlignet med samme måned i fjor.

Her er det specielt værd at hæfte sig ved, at indenrigstrafikken i Arlanda droppede hele 12 procent, og at Landvetter havde hele 16 procent færre indenrigsrejsende i maj.

Udenrigs var op og ned
Kigger man i stedet på udenrigstrafikken, er billedet noget mere broget med både stigninger og fald. Generelt steg udenrigstrafikken ud af de regionale, svenske lufthavne dog med otte procent.

For eksempel havde lufthavnen i Malmø en fin vækst på 14 procent i udenrigstrafikken – sandsynligvis stort set trukket af Wizz Air, der er i gang med at opgradere fra Airbus A320 med 180 sæder til A321 med 219 sæder på sine ruter.

Og Gøteborg Landvetter havde to procent flere udenrigspassagerer end i maj i fjor.

Derimod faldt udenrigstrafikken i Arlanda med fire procent i maj. Og samlet set havde de 10 svenske lufthavne et fald på to procent i udenrigstrafikken i maj.

 

Relaterede links

Flyskam rammer svensk luftfart

Svensk flyskat skal alligevel ikke afskaffes

Sådan fungerer den kommende flyskat i Sverige