SAS-pilotstrejken er en realitet (opd.)

Omkring 1.400 SAS-piloter er gået i strejke, og fredag aflyses 673 flyafgange. Analytiker mener, at piloterne kan smadre selskabets indtjening.

Torsdag kl. 23.59 udløb fristen for en forhandlingsløsning mellem piloterne og SAS, men i Danmark og Norge valgte parterne at “sætte uret i stå” og forhandle på overtid. Forhandlinger, der stadig pågik indtil tidligt fredag morgen.

Allerede torsdag aften stod det dog klart, at forhandlingerne var brudt sammen i Sverige. Med den aftalte musketered mellem de fire skandinaviske pilotforeninger via SAS Pilot Group var det ikke forventet, at der kunne etableres løsninger i Norge og Danmark, men det er der alligevel blevet arbejdet på. Fredag morgen ved 5.30-tiden brød de norske forhandlinger dog sammen, og en halv time senere måtte Dansk Pilotforening og SAS også gå fra hinanden.

Ifølge svenske medier havde SAS tilbudt de 500 svenske piloter en årlig lønregulering på 2,3 procent sammen med nogle løfter om at kigge nærmere på vagtplanordningen, og den forudsigelighed, som piloterne efterspørger. Det blev tilsyneladende pure afvist af de svenske piloter, der angiveligt skulle have fremsat lønkrav på 13 procent.

Man kan gå ud fra, at samme tilbud også er blevet fremsat i Norge og Danmark.

Må aflyse 673 flyvninger
Tidligt torsdag aften valgte SAS at aflyse 205 flyvninger mellem fredag fra kl. 06.00 til 12.00. Med de svenske piloter i strejke opjusterede SAS tallet med yderlige 110 flyvninger, så det samlede antal fredag morgen kom op på 315 flyvninger. Med effekten af de norske og danske piloters strejke er tallet kommet op på 673 flyvninger, hvoror 72.000 passagerer må finde andre rejseløsninger.

“Det er dybt beklageligt, at piloternes strejke vil få en negativ indvirkning på vores kunder. SAS er parat til fortsat at forhandle, men hvis kravene skulle opfyldes, ville de få meget negative konsekvenser for virksomheden. Ikke desto mindre har pilotforbundet (Svensk Pilotförening, red.) valgt en konflikt. Vores første prioritet er nu at tage vare på vores passagerer, og i øjeblikket gør alle SAS-medarbejdere alt, hvad de kan for at hjælpe de ramte kunder,” udtaler Karin Nyman, kommunikationsdirektør hos SAS, i en pressemeddelelse, der blev udsendt kl. 03.30.

Aflysningerne rammer indenrigsruter, europæiske ruter samt interkontinentale ruter, men en række flyafgange på indenrigsruter og europæiske ruter, opereret af fem eksterne produktionsselskaber, vil stadig kunne gennemføres. Det svarer til i alt 334 afgange i løbet af fredagen.

SAS kan tilbyde refundering af allerede købte billetter eller ombooking til andre afgange, og selskabet har forberedt en lang række informationer til kunderne.

Konflikt kan blive dyr
Konflikten kan hurtigt vise sig at blive dyr for SAS. Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank kommer strejken til at koste SAS mellem 75 og 100 millioner svenske kroner om dagen, hvis samtlige piloter vælger at strejke.

“På mellem 10 og 14 dage vil det overskud på en milliard svenske kroner være væk, som jeg havde regnet med,” siger Jacob Pedersen til CHECK-IN.dk.

Sydbank-analytikeren, der har fulgt SAS gennem 15 år er usædvanlig hård i sin kritik af piloternes ageren, da det, ifølge ham,  ødelægger de flotte resultater, som SAS har skabt gennem de senere år.

“Piloternes magt i forhold til at kunne smadre selskabets indtjening har jeg ikke set tilsvarende i andre virksomheder, som jeg har dækket,” siger Jacob Pedersen.

 

Relaterede artikler:

SAS aflyser flere end 200 flyvninger

SAS vil gennemføre 334 flyvninger trods strejke

SAS-piloter vil op i løn, og Norwegian-piloter skal ned i løn

Sådan aflønnes ’luftens konger’ i SAS