Illustration af den kommende Long Thanh International Airport ved Ho Chi Minh City i Vietnam. Foto: Vietnams transportministerium

Sverige vil støtte vietnamesisk luftfartssektor med milliarder

Svenske finansielle institutioner vil støtte luftfarten i Vietnam med over 12 milliarder kroner. Til gengæld skal det asiatiske land bruge en del af lånet til at købe svensk udstyr.

Vietnam har en af de mest ekspansive luftfartssektorer i verden med blandt andet konstruktion – og udvidelse – af store lufthavne.

Den markante udvikling i det sydøstasiatiske land har fået opmærksomhed i Sverige, der ønsker at bidrage til yderligere udvikling af Vietnams luftfartssektor. Svenske finansielle institutioner vil derfor yde et kommercielt lån på to milliarder dollar, eller hvad der svarer til 12,2 milliarder kroner. Det skriver det vietnamesiske medie VNExpress.

Støtten skal blandt andet gå til udvikling af lufthavne – herunder opførslen af Long Thanh International Airport tæt ved Ho Chi Minh City og en tredje passagerterminal i Tan Son Nhat International Airport ved samme by.

Vietnam skal købe svenske materialer
De indledende samtaler mellem Sverige og Vietnam fandt sted allerede i maj 2019, hvor Vietnams premierminister, Nguyen Xuan Phuc, var på besøg i det skandinaviske land. Her blev der drøftet en potentiel kreditgrænse på over én milliard dollar til udvikling af luftfartsprojekter i Vietnam. Det fortalte den svenske ambassadør i Vietnam, Ann Mawe, på et møde i lørdags med den vietnamesiske transportminister, Nguyen Van The.

The Swedish Export Credit Agency og det statsejede Export Credit Coorporation i Sverige foreslår nu at forhøje kreditgrænsen til to milliarder dollar til brug for lufthavnsprojekter og udvidelse af Vietnams lufttrafikstyring.

Betingelsen for, at Vietnam kan få lånet, er, at landet skal bruge 30 procent af beløbet til at købe svensk udstyr og teknologi.

To lufthavne får kapacitet på 100 millioner rejsende
Udover projekterne i Long Thanh- og Tan Son Nhat-lufthavnene planlægger Vietnam at opgradere andre lufthavne – herunder Noi Bai International Airport ved hovedstaden Hanoi. Denne lufthavn skal udvides til at kunne håndtere årligt 100 millioner passagerer. I dag kan den håndtere 30 millioner årlige rejsende. Herudover skal der også udvides lufthavne i blandt andet Lao Cai, Van Don, Phu Quoc og Chu Lai.

Det største luftfartsprojekt i Vietnam i øjeblikket er opførslen af Long Thanh International Airport, der skal ligge cirka 30 kilometer øst for landets største by, Ho Chi Minh City. I første fase skal bruges et beløb på 4,6 milliarder dollar (28,2 milliarder kroner, red.), og arbejdet forventes at begynde i indeværende måned og slutte i 2025. Når lufthavnen er helt færdigbygget, vil den kunne håndtere over 100 millioner årlige passagerer.

Den vietnamesiske regering har desuden godkendt en investering på 472 millioner dollar (2,9 milliarder kroner, red.) til opførsel af en Terminal 3 i Tan Son Nhat-lufthavnen. Terminalen skal reducere belastningen af Terminal 1. Dette arbejde forventes begyndt i oktober 2021 og slutte i midten af 2023.

Vietnam har 22 civile lufthavne, og de håndterede tæt på 116 millioner passagerer i 2019, hvilket var en stigning på 12 procent fra året før.

 

Relaterede artikler:

Great Dane Airlines presses af LOT i Vietnam

Endnu et dansk luftfartsprojekt i Vietnam er udskudt

Store Boeing-ordrer fra vietnamesiske selskaber